torsdag 1 december 2016

Senapskål

Rik på C-vitamin (askorbinsyra) och kalium. Ursprungligen kommer den från Italien, Frankrike och Spanien, där den även är viltväxande. En synonym är ett ord med samma eller en snarlik betydelse som ett annat ord.


En kan säga att en synonym är annat ord för samma sak. Två synonymer kan dock ha olika ton och uppfattas på helt olika sätt.

Motsatsor även kallade antonymer, är ord med just motsatta betydelser. Stjälken är upprätt, vanligen grenig och kal till styvt hårig. Senapskål är en ettårig ört som kan bli drygt en halv meter hög.


Bladen är parflikiga, med stor ändflik. Foderbladen är upprätta och kronbladen är långskaftade. Om oss - vår fröverksamhet.


Välkommen till ett fröföretag med inriktning ekologisk odling. Hos oss hittar ett stort sortiment, störst i Norden, av ekologiskt frö.

Smaken är kryddig och lite pepprig. PIZZE ROSSE REGINA MARGHERITA 98. Fior di latte, Italiensk korvdeg, stensopp, burratta. Det är inget nytt or liksom att ruccolan inte är ny. Men hade det någonsin kunnat bli samma succé, hade krogarna kunnat toppa sina majskycklingbröst eller carpacciotallrikar med dessa dessa sirliga salladsblad under dess gamla namn, som ju doftar så pass mycket gammal svensk vadmall och landsbygd?


Man brukar säga att man äter med ögonen – men tydligen äter vi även med ÖRONEN. De senaste åren har nästan alla butiker bytt namn från. Växten heter senapskål , medan den som sallat som används i sallad kallas rucola. Det vetenskapliga latinska namnet på växten är Eruca vesicaria och på svenska senapskål.


I alla tider har man ändrat namn på kött vi använder som mat. Ko är inte ko när det hamnar på tallriken utan nöt- eller ox- och gris blir fläsk. Odlas på friland eller i kruka på t. Kan odlas i krukor inomhus året runt, får då en mildare smak.


Upprepad sådd ger tillgång till fräscha blad under lång tid. De unga bladen används i sallader. Populär växt, med kryddig och lite pepprig smak.

Tillagas med skinka eller salt fläsk och kan användas i soppor och grytor. Frösådd - Säsongsvara. Odling Så direkt på växtplatsen och gärna i flera omgångar från och med April och ut långt på sensommaren. Glosbe, online-lexikon, gratis.


Bläddra milions ord och fraser på alla språk. Eruʹca satiʹva (synonym E. vesicaʹria), art i familjen korsblommiga växter. Definition från Wiktionary, den fria ordlistan. Hoppa till navigering Hoppa till sök.


Böjningar av senapskål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg