torsdag 8 december 2016

Ämnen att debattera om

Sveriges så kallade neutralitet när vi i dagsläget säljer vapen till andra länder i krig,bland annat USA,som dessutom planerar att investera 3miljarder dollar på sina kärnvapen. Hur kan dom ens komma på tanken att lägga flera hundra miljarder på massförstörelsevapen? Jo, många tenderar att ta liknande ämnen att prata om och det kan bli ganska tröttsamt, ta ett som sticker ut i stället och som är roligt(det blir lättare att framföra när man får publiken på sin sida genom skratt, tycker jag iaf) på samma gång, exempelvis varför man ska välja detta djuret över en hund eller katt när man ska. Naturligtvis ska man passa på att debattera ett ämne som folk inte brukar debattera.


Välj inte de vanliga politiska tråkfrågorna.

Och om det är den ena sidan av en fråga som är allmänt acceptera så se till att få debattera för den motsatta. I sällskapsspelet Debattera mera tar spelarna rollen av politiker som turas om att debattera om såväl seriösa som oseriösa ämnen. Haken är att inför varje runda drar de båda debattörerna ett så kallat strategikort med välkända politikertaktiker som Ge totalt orealistiska löften, Gå till personangrepp och Förneka allt.


Samtliga blir vällästa, samtliga blir delade mycket, och samtliga belyser ämnen som normalt sett inte får speciellt mycket utrymme i samhällsdebatten. Just den här debattartikeln handlar om att björnungar på en djurpark skulle avlivas för att de inte genererade tillräckligt med vinst åt djurparken. Välj den som passar situationen – och spinn vidare på liknande ämnen.


Du kommer att bli ett mingelproffs! Om du inte jobbade här, vad skulle du vilja göra då?

Vad blev du mest överraskad över när du började på ditt nya jobb? Vad är det mest galna en chef bett dig att göra? Skriv om vad som helst. En debattartikel måste inte handla om något upprörande ämne.


Välj ett ämne som du kan mycket om. Du kan t ex skriva om varför du föredrar sommaren framför vintern. Det viktiga är inte ämnet , utan hur du bygger upp din argumentering.


Ska lämna in en debattartikel i svenskan i skolan. Vissa ämnen kan det kanske vara en utmaning att hitta argument för men det kan ju samtidigt göra det hela mer intressant sedan när du ska redovisa, liksom att ditt ämne är ganska oväntat och kanske förvånande. Andra ämnen , som man kanske mer hämtar ur det allmänna surret i press och på nätet och politisk debatt, är betydligt svårare att hitta bra infallsvinklar på, och grunden till det är ytligheten, att man egentligen inte har kännedom om hela bilden, utan bara en snuttifierad bild som kan vara vådligt förvriden. Varför skall vi inte utrota vargen från Sverige? Varför hindrar vi flyktingar från krigen i Irak och Syrien att komma in i EU?


Varför är inte gymnasieutbildningen obligatorisk? När vi debatterar försöker vi ofta övertyga dem som tycker annorlunda att ändra åsikt. När detta inte lyckas, så kallar vi dem idioter eller blanka dansbandsmänniskor i ren frustration! En strategi som är dömd att misslyckas - och så har man dessutom hamnat utanför ämnet !

Det handlar både om vilka klimatåtgärder som är mest effektiva och hur mycket klimat- och miljöskatterna bör höjas, och så förstås vad EU bör göra för att klara klimatmålen. Partiledardebatten avslutas med ämnet invandring och integration då Jan Björklund (L) och Jimmie Åkesson (SD) duellerar innan de övriga får komma in. Hej, jag ska skriva en debattartikel på svenskan i skolan och jag tänkte riktigt satsa för att nå ett riktigt högt betyg, både på uppgiften i sig och ämnet. Problemet är att jag har jättesvårt att komma på ett bra ämne så därför tänkte jag fråga här om någon har nåt sånt där bra ämne man kan debattera om , ni behöver.


Jag förstår att Caroline är arg och missnöjd över statsbudgeten, men att gå till personangrepp eller hitta på hur systemet funkar är inte ett ärligt sätt att debattera , även om det är effektivt när man vill väcka ilska hos folk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg