tisdag 20 december 2016

Överaktiva barn

Det är oftast lättare för barnen att förstå vad ni vill och vad de får göra i stället för vad de inte för göra. Har ni mycket överaktiva barn , så mycket att ni själva börjar gå på knäna tycker jag att ni ska be om avlösning. Det kommer till nytta både för er och för barnen. Personer som är hyperaktiva är ofta olämpligt eller överdrivet aktiva. De verkar alltid vara i rörelse och har ofta svårt att sitta stilla.


De rusar omkring eller talar oavbrutet.

Hyperaktiva barn skruvar ofta på sig på stolen eller går omkring i rummet. Eller så vickar de på fötterna, vidrör allting eller trummar högljutt med pennan. En naturterapeut från Norrköping anser att socker, vitt mjöl och andra snabba kolhydrater gör att barn får svårt att koncentrera sig. Med rätt kost kan barn med diagnoserna DAMP och ADHD botas, anser hon.


Fast det är otroligt jobbigt de två första veckorna när man tar bort sockret. Japp, jag har två överaktiva barn och rutiner är jättebra. Och ingen godis eller läsk, inga kakor, bullar eller saft förutom på lördag.


Aktiviteter varje dag är också viktigt, de blir galna om vi bara är hemma. Barn som lider av sängvätning vaknar oftast inte av kissnödighetssignalerna och har heller inte en blåsa som rymmer en natts urinproduktion.

Stora urinmängder kan bero på en nedsatt förmåga att koncentrera urinen, vilket i sin tur beror på otillräcklig insöndring av antidiuretiskt hormon vasopressin. I 5-årsåldern har de allra flesta slutat att sova på dagen. Men låt ditt barn vila eller sova en stund på dagen om hen fortfarande verkar behöva det, så minskar du risken för att hen blir övertrött på kvällen.


Barn i den här åldern blir ofta överaktiva och bråkiga i stället för sömniga när de har sovit för lite. De som verkligen har överaktiva barn , får också ofta höra kommentarer: - Det är ju helt otroligt, nu är han där igen, får du aldrig lugn och ro? Hinner du göra någonting annat, jag menar jag får ju lite paus på kvällen när min lille har somnat? Här var det en pigg liten en!


Vissa barn med adhd är redan från tidig ålder påtagligt överaktiva. Jag förstår inte att du. Det lilla barnet är i ständig rörelse, klänger, klättar och utsätter sig själv för fara.


Hos många barn övergår detta successivt till att pilla och plocka med saker eller en inre rastlöshet med ett ständigt behov av att agera. Många barn pratar oupphörligen. Det är därför inte ovanligt med en blandad symtomflora.


Att bena ut symtomatologin så långt som möjligt är en viktig del i lösningen av problemet. Har ditt barn har svårt att vara stilla med händer eller fötter eller att kroppen spritter på ett okontrollerat sätt? Ja Nej Har du av lärare fått höra att ditt barn lämnar sin plats i klassrummet, eller att barnet är stökigt där det kan förväntas att barnet skall sitta stilla en längre stund?


Då blir barnen kinkiga och lätt irriterade, får svårt att koncentrera sig, de får nervösa besvär, vet inte vad de ska göra och de blir så kallat ” överaktiva ”. Man bör vänja barnet av med socker gradvist, så att man inte skapar ett tufft abstinensbesvär för barnet.

Börja med att ta bort godis och ersätt med frukt. Tänkte starta en tråd för oss med överaktiva barn och barn som troligen kommer få en diagnos Här kan vi prata. Det blir allt vanligare med barn som uppvisar hyperaktivitet. Diagnosen DAMP används inte längre. Blir barn överaktiva av mängden socker eller är det snarare omständigheterna som bidrar till kaoset?


Läs också: Lista: Maten som du aldrig ska ge till småbarn. Givetvis är socker i stora mängder inte hälsosamt för varken barn eller vuxna och självklart finns det flera fördelar med att minska mängden socker i kosten. Hos barnen vars föräldrar ansåg att de var känsliga för socker såg man ingen förändring i något av de totalt test som genomfördes. På de andra barnen genomförde man olika test och även där var inga tester signifikanta förutom två stycken som visade på skillnader. Dit hör att de har svårt att koncentrera sig, att vara uppmärksamma och att hålla information aktiv i arbetsminnet och använda sig av den informationen för att guida sitt beteende.


En del barn är långsamma och passiva, som vid add. Andra är mer impulsiva och överaktiva , som vid adhd. Teobromin ger en uppiggande effekt som koffein fast svagare och det kan säkert göra att barnen får svårt att sova. Hos de friska barnen fann de endast en koppling mellan sockerintag och motorisk aktivitet (det vill säga hur mycket barnen rörde sig i rummet).


De som undersöktes var 7-år gamla hyperaktiva barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg