söndag 18 december 2016

Kristendomens syn på livet

Vad är kristendomens syn på livet ? Min son ska skriva en uppsats på engelska om liv och död inom någon religion. Jag undrar om du kan berätta lite för oss om hur kristendom ser på liv och död? Att leva här och sen dö och komma till himlen?


Svar: Målet för en kristen är detsamma som målet för varenda människa som någonsin har levt eller lever på den här jorden.

Här presenteras världsreligionernas syn på vad som händer när livet tar slut på den här jorden. I alla religioner finns nyanser och delade uppfattningar, men vi redogör för huvudlinjerna i de respektive religionernas uppfattning. Meningen med livet tycks alltså vara att inte gå under, utan ha evigt liv. Om döden berättar Bibeln faktiskt mer än om födelsedagar. Döden ses som en övergång från livet här på jorden till en andlig dimension.


Var inte bland dem som dricker sig druckna av vin, bland dem som frossar på kött. Ordspråksboken 23:20) VARFÖR ÄR DET VIKTIGT?

Bibeln är ingen medicinsk lärobok, och den sätter inte upp regler för varje sida av livet. Men vi har ändå nytta av att förstå vad Bibeln säger om Guds syn på hälsofrågor. Syftet med SO-rummet är att förenkla arbetet i skolan för elever och lärare, dels genom SO-rummets egna material i olika ämnen, dels genom att samla merparten av alla bra och fria SO-resurser som finns utspridda på Internet på ett och samma ställe. Målet med sajten är skapa inspiration, öka intresset och öka kunskaperna inom SO-ämnena.


Aktiv dödshjälp är en annan sak. Här handlar det om att på medicinsk väg ingripa och bokstavligen ta livet av en annan människa. Det kan hända att hon har bett om det själv, men det förändrar ingenting, eftersom även självmord är fel.


Livet är alltid större än människan. Vad någon gör med sitt liv är aldrig någon privatsak. Lördagen är vilodagen, sab-baten. Sabbaten inleds på fredag kväll vid solnedgången med att hustrun i fa-miljen tänder sa bba tsljuset.


På lör da gen samlas man i synagogan och läser ur Tora. Kristendomen uppstod i det lilla landet Palestina (dagens Israel) för cirka två tusen år sedan. Synen på livet efter detta är mycket positiv inom bahá'í-tron: själen, som inte är uppbyggd av materia och därför inte likt kroppen drabbas av upplösning, fortsätter att utvecklas (eller färdas) tills den når fram till Guds närhet.


På olika sätt talar Bibeln om att vi efter döden får möta Gud ”ansikte mot ansikte”. Jesus Messias = Jesus Kristus.

Vi tror att Gud har gett oss livet , att han känner oss och att han också tar emot oss när vi dör. Vi tror att det är som att komma hem, på ett ännu djupare sätt än att komma hem till det hem vi har här på jorden. Jag har fått frågan förut och jag gissar att det gäller hur vårdpersonal bör bemöta kristna i livets slutskede. De flesta svenskar dör på sjukhus, så det här är en mycket viktig fråga. Kristendomens syn på döden Egentligen är alla människor fördömda till helvetet, eftersom att det är näst intill omöjligt att efterleva de tio budorden i alla situationer, genom hela livet.


Men det finns också en motsatt, mer human syn. Martin Luther hindrades när han ville döda utvecklingsstörda och det finns historiska exempel där kyrkan redan på fyrahundratalet startade boenden och hjälpte funktionsnedsatta. Han togs omhand av kristna, fick sin syn tillbaka och blev omvänd och bytte namn till Paulus. Han tillägnade resten av sitt liv åt att sprida den kristna läran och reste runt och startade kristna församlingar. På sina resor skrev han många brev och flera finns idag i Bibelns nya testamente.


Han har på olika sätt velat hjälpa oss att inse livets villkor, framför allt att det är en gåva från skaparen. Den som ser livet som en gåva kan lättare dela med sig av dess rikedomar. Gud har försökt att bryta det ondas makt på jorden och befria människan från dess skadliga inflytande.


De tre religionerna har alla heliga texter. Genom våra liv , i ord och handling, får vi visa att Gud är en levande verklighet som kallar oss till ett liv i tjänst för honom och för våra medmänniskor. Gott och ont lever sida vid sida i oss och i världen.


Den kristna tron säger att Gud hela tiden ger liv , närhet och möjlighet att börja om på nytt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg