måndag 12 december 2016

Egyptisk gravgud

Egyptiska gudar är gudar som de gamla egyptierna hade en stark tro på, som styrde allt, solen, månen, kärlek och krig. Just därför var religion en viktig del av egyptiernas liv. En del gudar dyrkades över hela landet men de flesta var lokala gudar som dyrkades i små tempel. Den egyptiska gudavärlden var stor med bland annat många­ lokala­ smågudar, men här visar vi bara de viktigaste. Gudarnas värld var komplicerad då många gudar ändrade skepnad med tiden.


Uppfann egyptiska pyramiden.

Farao Djoser högg in sitt namn i världshistorien som pyramidens konstruktör. Hans meter höga trappstegspyramid ledde till ett banbrytande stilbyte i egyptisk arkitektur, där Djoser samtidigt bytte ut lertegel mot sten. Många av de egyptiska gudarna dyrkades fortfarande under romartiden och vissa av dem hade också inflytande på den tidiga kristendomen. Skriv ut, klipp ut och klistra fast bilderna på kartong eller ett hårt papper. Gudarna i det gamla Egypten är blandningar av djur och människor.


Intressanta fakta om egyptisk religion Visste du att: De gamla egyptierna var övertygade om att deras själ levde vidare efter att hjärtat hade upphört att slå. Därför var det viktigt att balsamera kroppen när en person hade dött. Pyramiderna var gravkamrar för de egyptiska faraonerna.

Guden Anubis ser till exempel ut som en hund eller en schakal. Han är främst en gravgud som leder de dödas själar till underjorden och övervakar mumifieringen av de döda. Solen var en viktig faktor i forntida Egypten. Dess solgud Ra kunde uppträda i många skepnader och kombinationer med andra gudar, allt beroende på vad ”saken gällde”.


Artiklar i kategorin Gudar i egyptisk mytologi Följande sidor (av totalt 39) finns i denna kategori. Min var i egyptisk mytologi främst en himmelsgud men hade också en funktion som fruktbarhetsgud. Min associerades med åskviggen och man höll en årlig och lössläppt skördefest till hans ära.


Som många andra egyptiska gudar har hans gestalt smälts samman med andra gudars, varför han förknippas med till exempel Ra, Amon-Ra och Horus. Hursomhelst, efter att ha spelat detta roliga och lärorika spel fastande jag för den egyptiska religionen. Spelet hade gett mig en inblick i några av de gudar som fanns och något som fascinerade mig mycket var hur man hade klarat att bygga de pampiga pyramiderna, utan någon av alla de maskiner vi har idag. Halsband med Egyptiska symboler.


Han var en gravgud som bevakade balsameringen av de dödas kroppar. Lägg i varukorgen Visa. Anubis was a gravgud that bevakade balm ring of the döde (balsameringskonstens god). In the Hellenistic world was her worship the most widespread. Women som är desperata for children bathroom till her for fertility, people vände himself till her unlike magiska stavar och många bathroom till her unlike helande och good hälsa.


En gravgud - en trätavla med motivet utskuret i relief (B196) -(Ban), en av de gudomligheter som av gonderna upptagits från hinduismen (katalogen), en bössa (B538) - med ornament av elfenben på stocken och av silver på pipan. Har tillhört en gondkonung.

Sveriges största sökmotor för det svenska språket. Guden Thot – ansågs vara visdomens, musikens, magins och den vetenskapliga kunskapens gud. Många hävdade att han var den som skapade världen genom ljud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg