torsdag 29 december 2016

Vad gör en kristen

Man kan inte vara en icke troende kristen. Själva ordet kristen betyder en som tror att Jesus är Kristus, dvs Messias (och följaktligen också tror på hans ord). Uttrycket icke troende kristen är följaktligen lika orimligt som uttrycket icke tvivlande skeptiker - det är helt enkelt en omöjlig ordsammansättning.


Svar: Websters ordbok definierar en Kristen som “ en person som uttrycker tro på Jesus som Kristus eller religion baserad på undervisning om Jesus. Detta är en bra start poäng för att förstå vad en kristen är, precis som många andra definitioner, känns det som en liten kort förklaring av den bibliska sanningen om vad det betyder.

I grunden är dock den världsvida kyrkan en enda, och den består av alla som bekänner att Jesus Kristus är Herre. Men jag han en liten fundering om vad man faktiskt gör när man är kristen. Har en klasskompis som är kristen , men hon är inte så som jag trodde att kristna skulle vara, och hon säger då att hon är en ny ung variant av kristna.


Så vad är det egentligen kristna gör , dvs vad måste man göra för att klassas som en kristen ? Kristen i kyrkan är de flesta bara några få timmar varje vecka, om ens det. Större delen av tiden som kristen tillbringas på jobbet i skolan, därhemma eller bland vännerna. Kristet liv isoleras ändå i tanken allt för ofta till just kyrkolokalen och det som äger rum där.

Eller som det fördomsfullt brukar heta: tror gör man i kyrkan. En gudstjänst kan gå till på många olika sätt, men vi sjunger ofta psalmer, läser ur Bibeln, tolkar vad bibelordet betyder för oss här och nu, i en predikan eller reflektion, och ber. Ibland firar vi också nattvard. Vi lotsas genom ritualerna.


Vi kan förstås känna oss mer eller mindre bekväma med ordningen i en gudstjänst. God kristen uppbyggelselitteratur är bra, men den kan aldrig ersätta Guds Ord. Be innan du läser Bibeln att Herren ska leda dig och göra Ordet levande för dig.


Guds Ord är som en dyrbar skatt med en mängd rika löften och många förmaningar ämnade till att hålla oss kvar i frälsningen. Om kristen tro Vill du veta mer om kristen tro? Eller funderar du över hur man blir kristen ? Här på webben kan du läsa om vad Svenska kyrkan står för. Du kan också få näring till dina egna tankar om kristen tro.


Och Han gör det genom sin ande som Han har lovat att ge till var och en som bestämt sig för att bli en kristen , att följa Honom (Luk 11:och Apg 2:38) - den ande som är liv och som ger liv, evigt liv! Paulus definierar faktiskt i sitt brev till den romerska församlingen, Rom 8: en kristen just som en som har Kristi ande. Korset är en kristen symbol för religionens grundare, Jesus från Nasaret, vilken enligt Bibeln skall ha avrättats genom att bli korsfäst på Golgata i Jerusalem av den romerska ockupationsmakten på begäran av Sanhedrin.


Petrus, skall ha blivit korsfästa.

En lärjunge till Jesus tillämpar det Jesus lärde om hur man ska behandla andra. Han sade till exempel: ”Därför, allt vad ni vill att människorna skall göra mot er, så skall också ni göra mot dem. Vad ska man göra om man blir förolämpad eller sårad? Att döpas innebär att man blir en del av Guds familj och i sin tur blir man även medlem i Svenska kyrkan. Du kan döpas som vuxen eller som barn – oavsett vad , ses det som en gåva till den som döps att vara en del av den kristna gemenskapen.


Kan man ha ett dop om man inte är med i Svenska kyrkan? Vad innebär att man är en ljummen kristen ? Hur gör man goda gärningar genom Andens förvandling? Hur man vet om man är en varm eller ljum kristen och vad ska man göra för att bli en varm kristen igen om man har blivit ljum?


Det står ju i Bibeln att Gud spyr ut ljumma kristna ur sin mun. Goda gärningar gör dig inte kristen , men en kristen gör goda gärningar, som man ibland säger. Det kristna budskapet är därför inte att vi är räddade på grund av vad vi gjort utan på grund av vad Jesus har gjort. Detta får vi ta emot som en gåva, helt gratis, från Gud själv, genom att tro på honom. Hur olika kristna tänker i livsstilsfrågor beror bl.


En del kristna dricker inte alkohol, medan andra kristna inte ser någon skada i det. Det understryker tron på Jesus och en önskan om att ha en kristen livsstil. Som soldat kan du bära uniform som ett tydligt tecken på din övertygelse, det du tror på och de värderingar du står upp för.


Uniformen gör oss synliga och underlättar för andra att ta kontakt. Vad skiljer Frälsningsarmén från andra kristna kyrkor? Vad gör en person kristen ? Det är lätt att tänka (kanske både för personer som kallar sig kristna och de som inte gör det) att för att vara kristen så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg