tisdag 16 augusti 2016

Ingen kontakt med barnbarn

Ingen kontakt med barnbarn

Mor- och farföräldrar har ingen juridisk umgängesrätt med sina barnbarn. Vid en ofrivillig brytning står de ganska maktlösa. En fruktansvärt sorglig historia med bara förlorare, säger Kristina, som inte fick träffa sina barnbarn på tre år. Här är hennes och makens version av vad som hände.


Helt oförberedd på denna situation försökte jag få kontakt med min son med fina brev, med kort och sms utan att få något gensvar. Nu har det gått två år av maktlöshet, längtan, väntan, hopp och förtvivlan. Och med den hemska ensamheten.


Jag har försökt berätta för folk att jag inte får träffa mina barnbarn. Det gick utför med henne och hon stängde av kontakten med både pappan och mig. Vi hade en fin relation och umgicks varje dag – sedan bröt dottern all kontakt. Den som vill kan höra av sig till föreningen ”Saknade barnbarn ” för att komma i kontakt med andra i samma situation. Jag är en ensamstående mamma med tre barn, en som är myndig och två små barn.


Farmor vill inte ha kontakt med barnbarnen ! Det ena är att dina barn missar kontakten med sina släktingar. Det andra att du inte kan vara alldeles säker på att du tolkar tecknen rätt. Kanske ser du spöken från din egen barndom.


Prata med din familj om hur det var för dig när du var liten – och hur du tycker att det är för dina barn nu. Jenny är en vacker och ganska strålande person. Hon var ingen liten flicksnärta heller, utan närmare trettio. Jag blev osäker och kände mig i underläge.


En far- eller morförälder är dessutom ohjälpligt beroende av att ha bra kontakt med sina barn och svärbarn, för att inte riskera en sämre relation med barnbarnen. Som mor- och farförälder har ni ingen umgängesrätt med ert barnbarn. Socialnämnden ska då gå till domstol och begära beslut om umgängesrätt för er. Du är här: FamiljeLiv.


Berätta för min sons farföräldrar att de har ett barnbarn. Ingen kontakt med pappan. Ulla skulle kunna vara världens lyckligaste människa. Hon är både farmor och mormor.


Ingen kontakt med barnbarn

Men två av barnbarnen har hon ingen kontakt med längre. Ett straff värre än fängelse, säger hon. Fängelsestraff kan man överklaga och tjäna av. Hitta en partner snabbt här. Agneta har försökt på många vägar att få kontakt med barnbarnen.


Hon har tagit sig till deras skola, fastän hon vet att hon inte får söka upp dem där. Hon har åkt förbi deras hem och ringde till och med på dörren vid ett tillfälle, men då slog hennes son igen dörren. Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Dina barn är dina bröstarvingar, oavsett om ni har någon kontakt eller inte.


Konflikt hindrar farmor från att hålla kontakten. Alice har inte fått lov att träffa sitt äldsta barnbarn på snart två år. Och det yngre syskonet har hon inte sett alls. Nu har hon vänt sig till myndigheterna för att få hjälp. Mina barnbarn ska veta att jag har kämpat, säger hon.


Jag tycker att det beror på vilken relation man har med barnbarnen. Min farmor och jag hade en väldigt bra relation medan mina halvsyskon alltid var väldigt, tja elaka kanske man ska säga, mot henne och ville inte ha någon kontakt med henne alls eftersom de ansåg att hon inte var vår riktiga farmor eftersom papap var adopterad. Varför en annan riktning? Det är faktiskt en mänsklig och laglig rättighet att inte utsättas för rättsosäkra ingrepp i ens privat- och familjeliv.


Med systemfelet idag är det tvärtom. Vad nästan ingen insett är att detta också är en av Sveriges största rättsskandaler (på Tribunalen får du underlaget). Det handlar knappast om stora barnbarn med egen mobil och busskort som själva sagt upp kontakten med mormor eller farfar.


De visar en egen vilja, och då kan knappast de förfördelade äldre hota med familjerätten. Det är de små som inte har egen talan som de självupptagna äldre vill komma åt, gärna genom juridiska tvångsmedel. Gertrud har kontinuerlig kontakt med en läkare. En väninna stöttar henne också mellan varven.


Men jag känner mig så fruktansvärt ensam, varje dag går jag och undrar hur det är med flickorna. Hade de bott utomlands kunde jag kanske acceptera situationen. Men de bor knappt en mil härifrån.


Morfar och farfar sköter barnbarnen nästan lika ofta som mormor och farmor. Aktiva äldre män eventuellt tecken på ny trend. Nytt är att morfar och farfar anser att de delar barnbarnens vardag lika mycket som mormor och farmor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg