onsdag 10 augusti 2016

För tidigt födda barn vecka 32

När barnet skrivs ut beror i första hand på hur hen mår, och hur du som föräldrar känner att du klarar av att ta hand om barnet. För tidigt födda barn är inskrivna på sjukhuset tills det skulle ha varit en fullgången graviditet. Men de flesta kan åka hem med hjälp av hemsjukvård några veckor tidigare. För att räknas som för tidigt föd sk prematur, så ska barnet ha föds innan den 38:e graviditetsveckan.


I Sverige föds - procent av alla barn för tidigt och tack vare en förbättrad sjukvård så överlever allt fler barn en tidig förlossning.

Gruppen mycket för tidigt födda barn , födda mellan graviditetsveckorna och , utgör procent. Ett barn som föds före vecka räknas som ”mycket för tidigt född”. Ett barn föds före vecka räknas som ”extremt för tidigt född”.


De extremt tidigt födda utgör endast procent av födslarna i Sverige, vilket motsvarar cirka 3barn per år. Alla mottagningar och avdelningar för barn A-. Enligt de nationella riktlinjerna för uppföljning av för tidigt födda barn ingår idag inte barn födda efter vecka (lokala skillnader kan finnas), men följs inom barnhälsovården.


Så berätta gärna lite hur de gick för er som födde vid dessa veckor.

Barn födda vecka eller senare klarar sig bara marginellt sämre och efter vecka finns knappt några skillnader. Båda barnen har varit normala för sin vecka och nu misstänker man att jag har svag livmodertapp eller delad livmoder. Om vi skaffar fler barn kommer jag att följas upp mer.


Många som fått ett barn för tidigt föder i fullgången tid nästa gång. Fullgångna barn är vanligen immuna mot de sjukdomar som modern haft, men denna egenskap saknas eller är reducerad om man föds mycket för tidigt. Antikropparna likvärdiga hos för tidigt födda. Studien omfattade barn och deras mammor. Uppsättningen av maternella antikroppar visade sig vara likvärdig mellan barn födda mycket för tidigt och fullgångna barn.


Dom är nu veckor och igår passerade vi datumet för BF och dom är alltså nu också nyfödda. Dom har börjat bli riktigt starka i nacken och någon gång ibland kan man få ögonkontakt för en liten stund. Hur har era barn utvecklats när det gäller leendet, krypa, såna saker? Jag jämförde grupperna och då såg jag att barn som är mycket för tidig födda , före vecka , har mer svårigheter i sitt vardagsfungerande än barn födda i fullgången tid. Trots det visar mina resultat att för tidig födsel har mindre betydelse för barns vardagsfungerande än beteendeproblem som exempelvis hyperaktivitet.


Barn födda i graviditetsvecka och tidigare behöver i stort sett alltid vård på en neonatalavdelning, en avdelning där för tidigt födda och sjuka nyfödda barn vårdas. Barn födda före graviditetsvecka behöver ofta någon form av intensivvård till en början. Ett barn kan överleva om det föds redan i graviditetsvecka 22.

Innan han födde hann jag få kortison för att skynda på utvecklingen av hans lungor, vilket innebar att han slapp respirator. Gränsen för när barnet har en chans att överleva ligger runt vecka 22. Ungefär hälften av barn födda i vecka överlever, medan åtta av tio barn födda i vecka överlever.


Hos ett så här pass mycket för tidigt fött barn måste noggrann övervakning ske dygnet runt. I gruppen mycket för tidigt födda var siffran procent och bland de måttligt för tidigt födda , barn födda mellan vecka och 3 var siffran procent. Diagnosen cerebral pares var vanligare ju tidigare barnen fötts. Vid två års ålder hade 9. Eftersom graviditeten inte ens nått vecka 2 kördes Mia i ambulans till Uppsala, där man har bättre resurser för för tidigt födda barn.


Mia fick kortison för att bebisarnas lungor skulle utvecklas och de blivande föräldrarna fick veta att varje dag som barnen stannade i magen var värdefull. I Sverige har vi, tillsammans med Japan, de allra minsta barnen i världen. Man tittade på intelligensnivå, neurologisk och motorisk utveckling när barnen fyllt år. För det är inte alls så att bara för att ett barn har fötts för tidigt och hjärnan har fått utvecklas utanför livmodern så får barnet med automatik större eller mindre hjärnskador. När lite äldre barn som är för tidigt födda får göra IQ-test visar det sig att de ligger på en normalfördelningskurva, precis som andra barn , den är bara lite förskjuten nedåt.


Klarade sig galant, utan några fel alls förutom ett obetydligt litet synfel. Barnens kontakter med tandvården kan också bli problematiska. Det är ju helt otroligt!


Susanne Brogårdh-Roth visar att två av tio i gruppen av för tidigt födda barn har under förskoleperioden svårt för klara av ett besök hos tandläkaren jämfört med en av tio bland barn födda inom normal tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg