onsdag 10 augusti 2016

Charlotta von zweigbergk

Hon har skrivit boken Fattigfällan som handlar om en kvinna i Stockholm som faller igenom alla skyddsnät när hon blir sjuk, trots att hon kommer från medelklassen, är utbildad och driver ett eget företag. Så välskrivet och så viktigt att boken borde bli en grundbok i ekonomi för alla”, skriver Lotta Olsson. Få en påminnelse via sms.


Charlotta fyller år den september Skicka blommor med. Vi bevakar litteratur med. Hennes romaner kretsar kring psykologi och samhällsfrågor.

På golvet i det färgglada köket under takåsen ligger den 30-åriga sköldpaddan April och vilar, och i hallen en tygmus som fungerar som terapi inför alla möten med stadsdelens verkliga råttor. Alltid bra priser, fri frakt från 1kr och snabb leverans. Jag har ärligt talat inte den blekaste. Googlingen jag gjorde luskade fram att hon är författarinna, och artikeln på Newsmill.


Släkten von Zweigbergk erhöll adelsbrev av Axel Oxenstierna, men är inte introducerad vid Riddarhuset. Hur har du påverkats av att heta som du heter? Det låter lite väl krusidulligt, lite högtravande, och känns lite småfånigt.


Speciellt när jag var yngre och ville vara med i coola klubben var det jobbigt att heta som jag gjorde.

Philip von Zweigbergk. Johanna von Zweigbergk år. Som frilansjournalist har hon flera uppdragsgivare både inom dags- och veckopress, DN, Ameilia och Aftonbladet är några av de tidningar hon regelbundet skrivit för. Tidigare har hon skrivit romaner och livsstilsbetonade faktaböcker.


Hon har haft fast krönikeplats i Dagens nyheter och Aftonbladet. Hennes bostad är belägen i Stockholms domkyrkoförsamling. Det är fasaväckande läsning. Beata heter inte Beata utan nåt annat, men man förstår att hennes namn är ”fint”.


Man får också veta att hon är halvkänd från tv, förmodligen artist av nåt slag. Själv har hon tre vuxna barn och fem barnbarn. Tillsammans med olika metoder som gör det hela lite lättare får vi även ta del av andras rökhistorier och av fakta om rökning, i denna reviderade pocketutgåva. En alldeles vanlig yrkeskvinna i Stockholm drabbas av fattigdom på svältens gräns. Hon varken slarvar eller missbrukar, hon har bara otur.


Hon längtade ständigt efter att bli sedd och älskad av sin pappa, men allt kretsade kring honom och hans behov. Först när han blev sjuk i alzheimer förändrades relationen och de kunde försonas. Tyvärr saknas information om författaren.


Skicka ett mejl till oss med en kort presentationstext (max 1ord) om dig och ditt. Hon skriver hemma i bostaden – som betyder mycket för henne.

Helena von Zweigbergk har kallats ”vardags­realis­mens solkiga mästare” och hämtar inspiration till sina böcker ur sitt eget liv. Hon prövade sin dragningskraft på män, men blev snabbt cynisk och tyckte sig genomskåda vuxenvärldens uselhet. Ebbe som är fyra år är ute och cyklar på sin gröna balanscykel och mamma sitter på soffan intill och läser när någon tar Elins cykel.


Elin gråter och Ebbes mamma rycker ut för att hjälpa henne Trots.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg