onsdag 17 augusti 2016

Ventilation vind gammalt hus

Kvalitet till bästa pris hittar du online hos Bygghemma. Se aktuella kampanjrabatter här! Stort utbud av trädgårdsprodukter.


Jämför pris på produkter och återförsäljare inom renovering och bygg. Re: Val av ventilation av gammalt hus ? Att anpassa ett gammalt hus efter egna behov och till en modernare standard tycker jag inte alltid att man skall vara rädd för, bara man vet vad man gör och ev.

Idag är alla tak mer eller mindre kalla och för att skilja olika takty-per åt vore det bättre att tala om tak med olika grad av ventilation. I moderna, välisolerade hus blir det hög relativ fuktighet på den uteluftventile-rade vinden under vintern. Att hålla murstocken varm kan därför också ha stor betydelse för klimatet på vinden.


God ventilation på vinden och breda luftspalter i snedtak ansågs nyligen vara ett bra sätt att transportera bort fukt, men enligt en rapport från SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut, är det bättre att istället ventilera så lite som. Den varma och fuktiga inomhusluften vill röra sig ut ur huset genom väggar och tak mot den kallare delen av konstruktionen. Inomhusluften kyls ned och vid en viss temperatur kondenserar fukten i luften och blir till vatten. Vanliga orsaker till fuktskador på uteluftsventilerade vindar.


Orsaker till fukt på vinden. Den vanligaste orsaken till att man får höga fuktvärden på vinden är överdimensionerad ventilation och bristande ångspärr.

I moderna och täta hus är det viktigt med en kontrollerad ventilation för ett hälsosamt och komfortabelt boende. Investera i din hälsa. Med en tillförlitlig ventilation i ditt hus andas du renare och friskare luft som ger dig möjlighet att behålla ditt och dina barns hälsa.


Apparaturen består av en styrenhet som, via sensorer på insidan och utsidan av huset , samlar in uppgifter om temperatur och luftfuktighet. När ventilation med uteluft kan verka uttorkande på vinden öppnas takventilen automatiskt samtidigt som en fläkt dras igång. Upptäcks de tidigt brukar det räcka med att förbättra ventilationen i bostaden och täta vindsbjälklaget upp mot vinden.


Byt ut träkonstruktioner som är skadade av mögel eller röta och täta läckage. Mögel är vanligt på kallvindar, särskilt i äldre hus. Att tilläggsisolera vindbjälklaget brukar löna sig.


Men det gäller att göra rätt, annars finns risk för fukt och mögel även här. En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Den tidigare standardiserade ventilationen av vind med uteluft har idag visat sig kunna ställa till med stora problem i form av inkommande fukt och därpå tillväxt av mögel.


En förklaring till detta är att vårt klimat förändras till varmare och mer fuktigt. Husets ventilation och ventiler ser till att det hela tiden tillförs frisk luft till bostaden. Om huset inte har ordentlig ventilation kommer luften snabbt bli tung och fuktig, och det kan medföra fuktskador och mögel i hemmet. Så det finns all anledning att ta ventilationen i huset seriöst. Byte av värmekälla innebär att man förändrar lufttrycket i hela huset.


Inbyggd byggfukt kan också innebära fukt- och mögelskador på vinden. Behovet av ventilation varierar från vind till vind och över året.

Ventilation handlar om att byta ut gammal förbrukad luft med ny och frisk. Att denna luftväxling sker är helt avgörande för ett hälsosamt inomhusklimat. I många äldre fastigheter har nya fönster installerats med effektiv tätning mot väggkonstruktionen.


Lägenheternas luftventiler har stängts för att undvika kalldrag, smuts och buller. Det här om något anser vi bör ge varningssignaler om vikten av att förebygga fuktskador i husets riskkonstruktioner såsom t. Vidare finns mer upplysande fakta med referenser att hämta i artikeln mögel i krypgrund vind hus negligerat ifråga allergi sjukdom. Ett mycket vanligt problem är för mycket ventilation. Varje hus är unikt och behov för ventilation varierar från vind till vind.


Forskning har visat att fuktsituationen inte blir bättre genom att ventilera mer, vilket är den vanliga föreställningen. Att strypa ventilationen skapar också risker med instängd fukt. Rådet som lämnas är ofta att ventilera ”lagom”. Vad jag är rädd för är dels att ventilationen är för dålig, dels att den varma fuktiga luften når upp på vinden med problem som följd.


Skulle man kunna sätta en kanalfläkt i rör upp genom yttertaket från ett av rummen (eller sammanbundet system från båda rummen) eller räcker det med en fläkt som drar ut det genom ytterväggen? En vind ska alltid vara ventilerad. Detta blir extra viktigt efter en isolering av vindbjälklaget, eftersom vinden nu kommer att bli kallare än tidigare.


En mekanisk till- och frånluftsventilation är det bästa för ett hus , men det kräver både en ekonomisk investering och arbete med installationen. Gör gärna en fuktbesiktning och undersök lufttätheten samt kontrollera ventilationen på vinden och i din bostad innan du påbörjar jobbet, läs mer här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg