fredag 26 augusti 2016

Alexander solsjenitsyn gulag arkipelagen

Han bodde sedermera i Troitske-Lykovo, en liten by utanför Moskva. I och med hans utflyttning till Schweiz och vissa sidor av hans politiska engagemang i exil kom bilden av honom ibland att bli mer kontroversiell, men detta hindrade inte att GULAG - arkipelagen under sin fortsatta utgivning i väst, sammanlagt sju delar, erövrade en plats som den ledande beskrivningen av den stalinistiska fångvärlden och kom. Verket är omfångsrikt och knappast någon upplyftande läsning och ändå är det oerhört givande att läsa dessa böcker. Tveklöst en av vår tids stora författare och en central person i historien om Rysslands tragiska tjugonde århundrade.


Som ingen annan kunde han i sina böcker fånga verkligheten i det stalinistiska helvete som Sovjetunionen var. Han hadde vært positiv til Sovjet-systemet og kommunismen før erfaringene fra GULag.

Här står han på båten från Danmark till Norge. Då publicerades nämligen GULAG - arkipelagen del l: Fängelseindustrin och GULAG - arkipelagen del 2: Evig rörelse. Han återvände till Ryssland efter kommunismens fall.


Ett av de stora träden har fallit, säger Svenska Akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl, 59. Det är en oerhört bre kraftfull och väldokumenterad skildring av de sovjetiska fånglägren och den hemliga polisens och domstolarnas metoder – från första häktningen och förhöret till det slutliga avtjänandet av straffet. Från början fanns det ingenting som tydde på att han skulle bli en enmansinstitution som kunde.


EuroparlMer än tio år efter Sovjetunionens upplösning osar era förslag av gulag med tillägg av en lenande moralism. Som ett resultat utvisades han från Sovjetunionen året därpå.

Solzjenitsyn smugglade snabbt ut manuset ur landet för publicering i väst. Drawing on his own incarceration and exile, as well as on evidenc. Gulag Arkipelagen book. Häftad bok i fint skick.


Författare: Solzenicyn Aleksandr Isaevic. Ett försök till konstnärlig studie. Pictorial wrappers, very fine. Själen och taggtråden. En dag i Ivan Denisovitjs liv. Finns i lager, 2kr.


Solsjenitsyn var den författare som främst kritiserade förtrycket i Sovjetunionen. Han satt i fångläger, något han sedan skrev om. Alexander eftersom han då släppte boken GULAG - arkipelagen. Nobelpriset, men kunde inte ta emot det förrän några år senare. Han tillbringade flera år i exil.


Verket har undertittelen Et eksperiment i kunstnerisk forskning (Opyt khudozjestvennogo issledovanija). Förlagets pappband med skyddsomslag.

Boken är i gott skick. Reviews Allt för ofta svänger sig företag med klyschor som lärts. Bläddra milions ord och fraser på alla språk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg