onsdag 17 augusti 2016

Adhd vuxna trötthet

Adhd vuxna trötthet

Störd sömn är ett utbrett folkhälsoproblem som förekommer i alla åldrar och i alla grupper. De flesta vuxna anser att man behöver mellan sju och åtta timmars sömn för att fungera bra under dagen. Om man sover för lite drabbas man av akut trötthet , sänkt funktionsförmåga och naturligtvis ett större sömnbehov.


Att som vuxen få diagnosen ADHD kan vara omtumlande. I vilket fall kan en diagnos vara början på ett nytt kapitel i livet. Trötthet är väldigt vanligt hos Vuxen ADHD där dom flesta är fruktansvärt trötta och många blir nästan apatiska av trötthet och får inte så mycket gjort eftersom man inte orkar ta tag i saker och ting.


Hos barn med ADHD så märks inte detta av på samma sätt som hos vuxna så där är det viss skillnad. Extrem trötthet kan bero på ADHD. Extra vanligt är extrem trötthet hos personer som har ADHD av ouppmärksam form (det som tidigare hette och ibland fortfarande kallas för ADD). ADHD är vanligare bland pojkar, men det verkar också som om det är vanligare än man trott att flickor har ADHD.


Man tror att det kan bero på att symtomen yttrar sig på olika sätt hos pojkar och flickor, och att pojkar med ADHD ”märks” mer än flickor och därför får diagnosen tidigare. För personer med vissa neuropsykiatriska funktionsnedsättningar kan tröttheten komma ofta, och vara ett stort hinder. Vad beror den på, och vad kan man göra för att orka mer? Efter att ha varit i situationer som är extra krävande – som ett prov eller en anställningsintervju – är det inte ovanligt att man känner sig utmattad.


Vuxna med ADHD blir signifikant oftare anhållna, dömda och får avtjäna fängelsestraff. Komorbiditet med annan psykiatrisk sjuklighet är vanlig. Så många som procent av patienter med vuxen - ADHD har åtminstone ett annat tillstån och det genomsnittliga antalet är tre. Alla kan ha svårt att fokusera, sitta stilla och kontrollera impulser iblan särskilt vid trötthet och stress. Men för en del barn, ungdomar och vuxna är problemen ständigt närvarande och påverkar allvarligt sättet att fungera i vardagen.


Adhd vuxna trötthet

Då kan det vara berättigat att tala om diagnosen ADHD. Add liknar till stor del adhd fast med en stor skillnad – en person med add har inga problem att sitta still. Bokstavskombinationen add står för attention deficit disorder, vilket innebär uppmärksamhetsstörning.


Add kallas också adhd med huvudsakligen bristande uppmärksamhet. LÄS OCKSÅ: Har du vuxen - adhd ? Utgöra ett kliniskt kunskapsstöd vid behandlingen av ADHD hos vuxna samt säkerställa ett enhetligt och patientsäkert arbetssätt i samband med läkemedelsbehandling vid ADHD för vuxna patienter inom Psykiatri Affektiva. Adhd (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) innebär svårigheter med uppmärksamhet, impulskontroll och aktivitetsreglering. Vuxna med adhd är en förbisedd och tämligen okänd grupp i vårt samhälle.


Tidigare trodde man att adhd växte bort med åren, men idag vet man att dessa problem kvarstår i varierande grad. I vissa fall kan det hjälpa att ta läkemedel med melatonin för att öka upplevelsen av trötthet inför läggning och underlätta insomningen. Många personer med adhd känner sig hjälpta av att ta melatonin, särskilt de som har svårt att varva ner och uppleva trötthet på kvällar.


Naturligtvis avseanden i vuxen livet också på tidigare arbetsplatser. Läkemedel med melatonin förskrivs av läkare. Förutom den vanliga adhd -utredningen så hade jag även eget underlag om sk.


Personutredningar på mig från skolan och myndigheter sedan i tidiga tonåren pga några snedsteg i livet unga år. Så visst var det en väldigt lyckat diagnos-utredning för mig! Att behandla symtom på ADHD i vuxen ålder utgör första steget mot ett bättre samspel i sällskaps-, arbets- och familjelivet.


Har ingen diagnos, men garanterat ADHD. Försöker strukturera mitt liv efter att jag skulle haft en diagnos, men orkar inte riktigt ta tag i just det där med att gå till läkaren och få en diagnos. ADD är just ADHD , men utan hyperaktiviteten. Jag behöver ha en strukturerad vardag, annars kommer jag aldrig igång. Jag lider av extremt trötthet.


Adhd vuxna trötthet

Numera är det mycket bättre, jag antar att det är värre i tonåren just eftersom alla tonåringar är tröttare än vuxna. Studierna visar att procent får minskade adhd -symptom vid medicinering. På kort sikt innebär det att barnens förmåga att lyckas i skolarbetet och att ha bra kompisrelationer förbättras. Effekterna på lång sikt är inte helt kartlagda.


Men medicineringen får anses ha en positiv effekt så länge som adhd -problemen finns kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg