måndag 8 augusti 2016

Bråkiga barn i skolan

Ta kontakt med vännerna från skolan igen. Massor av foton och minnen! SÅ KALLADE BRÅKIGA BARN finns i varje klassrum och barngrupp.


De verkar bli allt mer bråkiga och okoncentrerade ju äldre de blir. Men ofta är inte problemen av den digniteten att de ger upphov till några extra resurser.

Pojkar som kommer till BUP har ofta den problematiken – att de är bråkiga och stökiga – och det var det som gjorde mig intresserad av barn som bråkar överhuvudtaget. Därför har jag placerat mig någonstans i gränslandet mellan skola , socialtjänst och barnpsyk. En del elever upplevs av skolan som ” bråkiga ” och svåra att ha att göra med.


Jag är så less på att de lugnare barnen alltid måste stå tillbaka och tolerera de bråkiga barnens beteende. Det skulle ju aldrig vara ok på vuxnas arbetsplats. Killen i ert fall kanske inte kan gå i en vanlig skola eller så får han uppenbarligen inte rätt hjälp eftersom han inte fungerar socialt.


Har en åring som efter att han började skolan har till viss del fått ett annat beteende än innan.

Vilka erfarenheter, kunskaper och metoder säger de intervjuade pedagogerna att de använder sig av? Vi måste våga se de barn som underpresterar i skolan för att de mår dåligt. Det är därför vi behöver lyfta den svenska elevhälsan. Socialdemokraten och tidigare skolministern Ylva Johansson välkomnar fler föräldrar i skolan men är tveksam till om lagstiftning är rätt väg att gå. Skolan lägger för mycket tid på att ställa diagnoser.


Lägg den tiden på stöd till pedagogerna i stället, säger han. På en del skolor krävs en diagnos för att barnet ska få rätt till extra resurser. Barnen har det ofta svårt i skolan , lever under svåra sociala förhållanden med föräldrar som mår dåligt och som själva har haft liknande problem.


Forskningsstudie med uppsökande team. Ett problem är att familjer med dessa barn ofta hoppar av olika behandlingsinsatser. Därför ska vi nu söka upp barnen i deras närmiljö. Ställer ditt barn till scener, trotsar och får utbrott? Enligt forskaren Ross Greene beror det på att det explosiva barnet inte kan annat.


Därför är lösningen att förebygga och samarbeta. Vissa ifrågasätter att man ”ger efter” för barnet , men ingen skulle komma på idén att tvinga ett fysiskt handikappat barn att gå utan.

Något med svensk skola är absolut fel. Mitt barn började i en kommunal skola. Snart märkte jag att något var galet. Jag tog kontakt med läraren som direkt började klaga på mitt barn. Jag bad att få hälsa på i klassen för att se hur mitt barn skötte sig.


Som elev har du rätt att få en bra utbildning och att känna dig trygg i skolan. Vi på Skolinspektionen och Barn - och elevombudet finns till för att hålla koll på att det fungerar. Det har din skola ansvar för. Ibland kanske du är arg, ledsen eller missnöjd med hur det är i skolan ? Visst, för en utomstående kan det så klart låta bra att dagens lärare inte ses som auktoriteter i klassrummet, utan snarare som en slags polare till eleverna. Men föreställ dig att du själv är ett litet introvert barn som ofta blir illa behandlad av gänget med tuffa, högljudda och bråkiga pojkar i din klass.


Lärare hur hanterar ni fysiskt bråkiga elever, och föräldrar hur vill ni att vi hanterar era barn ? Att under en tid vara bråkig och olydig är en naturlig del av barns uppväxt. Men en del barn drabbas av svåra och varaktiga beteendeproblem. För att på bästa sätt förstå och behandla utagerande barn krävs en helhetssyn på deras problem och de psykosociala sammanhang de lever i. När ditt barn börjar skrika åt dig och behandla dig illa är det viktigt att du bemöter det på rätt sätt. När skolan lämnar ut en utredning måste det därför alltid göras en sekretessprövning för att undersöka om hela handlingen, eller delar av den, kan lämnas ut.


Om skolan har låtit göra medicinska, psykologiska eller sociala utredningar i ärendet är uppgifterna vanligen sådana att de ska beläggas med sekretess. Det går inte att överskatta hur viktigt det är för barn att klara skolan på ett bra sätt. Och det gör man inte om man går med oupptäckta kognitiva problem!


Tryck på skolan alltså, så att barnen redan på ett tidigt stadium får rätt pedagogisk hjälp. Det dessa debattörer kritiserar är, precis som i våras, att Barn - och. Senast var för ungefär ett halvår sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg