tisdag 3 maj 2016

Kristendomens historia

Ingen av dem kunde då ana att Jesus liv och lära senare skulle ge upphov. Redan tidigt under kristendomens historia uppstod skillnader mellan den grekiska kristenheten i östra Romarriket och den latinska kristenheten i den västra rikshalvan. Romarrikets uppdelning, Västroms fall och en allt större okunskap i grekiska i västerlandet kom att fördjupa klyftorna och ledde till schismer mellan öst och väst. Brittisk dokumentärserie om kristendomens historia.


Inga avsnitt tillgängliga just nu.

Hur funkar upphovsrätt i SVT Play? När det gäller den kristna församlingens första århundrade, liksom de tidigaste åren av kristendomens historia i Sverige, finns ingen exakt datering över huvud taget, utan vi är tvungna att utgå från de äldsta nedtecknade traditionerna som ibland inte är eniga. Det Gamla testamentet (GT) som brukar benämnas som den heliga skriften både för judendomen och för kristendomen finns i olika versioner med varierat antal böcker beroende på vilken religiös tradition det gäller.


Böckerna i GT sägs vara skrivna under cirka 9till 1f. Kr och berättar om judarnas historia. Urförsamlingen i Jerusalem bestod av såväl arameisk- som grekisktalande judar.


De grekisktalande skall tidigt ha fått ett centrum i det syriska Antiochia.

Kristendomen präglades från början av den judiska miljö där den framträdde. Kr föddes ett gossebarn i Betlehem. Enligt legenden hade ärkeängeln Gabriel visat sig för en kvinna som hette Maria.


Maria var jungfru, och ängeln berättade för henne att hon skulle föda en son, avlad av den helige Ande. För varje kristen, som tar Jesu ord på allvar, bör den där bönen sitta som en tagg i hjärtat. För enhet är ju knappast vad som utmärker kristendomen idag.


Man skulle rent av, om man vill vara aningen provokativ, kunna säga att det finns ett ord som bättre än något annat beskriver kristendomens historia : splittring. I innehållsförteckningen hittar du artiklar om kristendomens historia samt texter innehållande urkunder, som belyser artiklarna. Under den romerske kejsaren Augustus tid föddes Jesus i staden Betlehem i Palestina. Jesus döptes av Johannes döparen i floden Jordan.


Särskilda förkunskapskrav. I den här föreläsningen så går jag igenom kristendomens historia. Det här är del och den kommer att handla om Jesus liv.


Jag avslutar som vanligt med lite diskussionsfrågor och mina källor. Det söndrade Roms arvtagare i väst blev Karl den stores mäktiga frankerrike, vars inflytande över kristendomens utveckling skulle bli blodigt och bestående. Karl har bland annat gått till historien för sin ”svärdsmission”, vilket betydde tvångsdop, avrättningar och deportationer.

De flesta av årets högtider kretsar kring händelser i Jesu liv, men det finns också högtider som lyfter fram helgon, martyrer och apostlar. Tron är den samma men de olika inriktningarna har ändå smått olika uppfattning kring hur saker och ting skett, när och till viss mån också vad. En utmärkt introduktion till kristendomens historia i Sverige, från Ansgars missionsresor till nutid. Christer Hedin visar hur kyrkan har varit viktig för det svenska nationsbygget och verkat både som sammanhållande och åtskiljande kraft. Boken fyller ett tomrum i svensk religionshistoria.


Skickas inom 5-vardagar. I kristendomen utgår man från Jesus, guds son. Läran kring Jesus och hans liv skildras i Nya testamentet. Korset är en kristen symbol, då Jesus ska ha avrättats genom att bli korsfäst. Eftersom Romarrikets kejsare Konstantin konverterade till kristendomen år 3blev hela Europa framöver mycket präglad av religionen.


Kyrkan och dess inflytande Den typ av kristendom som Västeuropa följde var romersk-katolicism. Norges kung Olav Tryggvesson införde kristendomen i sitt lan samt på Grönland och Orkneyöarna. På Island protesterade man, men gick så småningom med på att döpas som kristna om man fick dyrka asagudarna i smyg. Historia och utbredning.


Att Sverige blev kristet är det största som har hänt i hela Sveriges historia. Sverige är ett av de mest icke-religiösa länderna i hela världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg