onsdag 11 maj 2016

Gräl i relationer

I heterosexuella relationer är det fortfarande vanligast att detta drabbar kvinnan, men det kan naturligtvis också vara omvänt eller förekomma i homosexuella relationer. Ett bra sätt är att män faktiskt gör mer hemma, man kan ju börja där. Förstör inte relationen genom ständiga gräl. Gör något konstruktivt av olikheterna i stället.


Genom några enkla knep går det att undvika de vanligaste konflikthärdarna.

Här ger psykologen och terapeuten Maria Farm råd kring vanliga gräl. Dessutohandfasta knep för att slippa de där grälen. Om du skall lyckas med dina relationer måste du vara beredd att både förlåta och be om förlåtelse! Många lönlösa gräl är uttryck för en önskan att göra något gjort ogjort.


Det visar båda att det blivit lätt för dem att säga vad de känner utan att tveka. Om man gör rätt alltså. Här kommer fem tips som hjälper er att gräla rätt nästa gång 1. Våld handlar om att man försöker lösa konflikter genom att ta makten över en annan människa.

På finska är det bra sagt med ordet väkivalta, dvs väkisin otettu valta. Våld driver däremot ut kärleken ur relationer och jagar in rädslan. Gräl kan vara konstruktivt.


Var intresserad av din partner. Försök uppdatera din kunskap så ofta du kan. Bekräfta varandra ofta. Ni kan alltid bekräfta varandra utifrån vem ni är och för vad ni gör.


Lär er att avsluta och reparera era gräl. Men ibland kan ett regelrätt gräl lätta på trycket och hjälper relationen att åter komma i jämvikt. Att i stället gå och tystsura kan på sikt sätta relationen i rejäl obalans. Oenigheten ledde till det största offentliga gräl som countryscenen i Nashville någonsin varit med om.


På sistone har relationerna försämrats av ett gräl om ländernas gemensamma gräns. Han gosar freudianskt med teddybjörnen Horatio och muckar gräl med mamma Drottningen och pappa Kungen via tv:n och tangentbordet. Dessa konflikter uppstår ofta på grund av problem i kommunikationen i ett förhållande – vi vet inte hur vi ska uttrycka våra åsikter eller känslor särskilt bra.


Detta kan leda till att våra partners missförstår eller känner sig attackerade. Konflikter är oundvikliga i alla relationer.

Men vissa par bråkar på ett oschysst sätt. Eller så grälar de inte alls. Att gräla sunt innebär att man kommer med konstruktiv kritik och att man visar respekt för varandras åsikter – även om de är tvärtemot ens egna.


Ett osunt gräl slutar däremot ofta i skrik och svordomar. Kärlek utesluter ingalunda gräl. Det kan t ex vara att hen ska äta lunch med sin chef eller ha ett telefonsamtal med en gammal vän. En positiv tolkning av det är att vi känner oss så trygga i relationen att vi tillåter oss större utsvävningar. Men i längden urholkar det relationer och förstör tilliten till att vi vill varandra väl.


Framförallt brukar negativa känslor om motparten sakta komma krypande och befästas. Parterapi - Par kommer till mig i parterapi för att få hjälp och guidning inom ämnen som kommunikation, gräl - och aggressionsproblem, obalans i relationen , svartsjuka, föräldraskap, otrohet, lögner och svek, pengar och ekonomi. Vasaloppet tillsammans – och gift er vid målgång! Vissa kallar stormiga förhållanden med mycket gräl ”passionerade”, men gå inte i denna ”romantiska” fälla. Att aldrig gräla kan visserligen se ut som den perfekta relationen.


Relationen är full av avundsjuka, svartsjuka, osäkerhet och brist på tilltro för den andre. Många bråk i relationer är helt onödiga och beror på att vi inte ger varandra kärlek på det sätt som vi behöver. Det menar relationsexperten Karin Isberg och hänvisar till kunskapen om de åtta kärleksspråken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg