tisdag 24 maj 2016

När får man mens

Pröva Ägglossningstest fr. När du har mens kan du även få mensbesvär som rikliga blödningar eller mensvärk. Många av besvären kan du behandla själv, om det behövs. De besvär du kan få när du har mens kan variera från en gång till en annan, både vilka besvär du får och hur svåra de är.


När du precis har fått mens kan det vara svårt att veta vilket mensskydd du ska använda.

För att hitta något som passar just dig får du prova dig fram. Men det går att få så tidigt som från årsåldern, och man kan vara äldre än år. Jag har alltid tagit för givet att mens är ett säkert tecken på att man inte är gravid.


Men nu har jag fått höra om en tjej som hade regelbundna blödningar under sin graviditet som hon antog var mens. Jag undrar hur man kan skilja mellan mens och blödningar som kan förekomma under graviditet? Man kan inte få sin mens om man inte har utvecklats, alltså fått bröst och hår vid skötet och under armarna.


En del tycker att det känns jobbigt, kanske har ingen av kompisarna fått mens ännu och det är svårt att veta vilket mensskydd man ska använda. Andra längtar till sin första mens.

Mensen kommer vid olika åldrar för olika personer. Det kan kännas som att ”alla andra” fått mens och när man väl får den själv är det en lättnad. Många får ont i magen när de har mens , men inte alla. I början känns det oftast enklast att använda binda (som en liten mini-blöja) när man har mens. Det finns inget sätt att veta säkert när den första mensen kommer.


Vill man känna sig trygg kan man ha en binda med sig i skolväskan. Att få mens när man är åtta, nio eller tio år är ofta ett trauma. Flickorna blir kvinnor i förtid. Inuti är de fortfarande barn. Men i dag kan man stoppa mensen med en spruta.


Emma Forsberg, 1 var tio år när hon fick mens. Jag var ju bara ett barn, säger hon. Anna Nordbäck, 2 fick mens när hon var. Det är vanligt att man får ett ändrat blödningsmönster i flera år innan mensen upphör - man kan till exempelvis få en mellanblödning mellan de vanliga menstruationerna. Menstruationen kan komma tätare, hoppa över, bli längre, rikligare eller mer sparsmakad under preklimakteriet.


Det är ofarligt att skjuta upp mensen och det kan göras när man under ett tag har använt ett preventivmedel såsom p-piller, p-plåster eller p-ring.

Ett annat alternativ som kan användas för att skjuta upp mensen är tabletter med gulkroppshormon, vilket även det är en säker metod. Ibland kan mensen strula i samband med en underlivsoperation. Den kan komma både tidigare och senare. Kanske mensen kom under den tid du blödde efter operationen utan att du märkte att det var mens , eller annars kanske den är litet försenad pga operationen.


Vid försenad mens ska man aldrig glömma att ta ett graviditetstest förstås. Kan man ha mens när man är gravid? Det är möjligt att ha mens även om man är gravi men det är ovanligt.


Mensen , brukar man säga, är då mer sparsam, men det kan självfallet vara olika från person till person. Jag vet åtminstone två personer som haft så riklig mens att dom inte förstått att dom var gravida förrän en bra bit. Tillsammans med gulkroppshormonet utgör östrogenet menscykeln.


I femtioårsåldern brukar de flesta kvinnor få den sista mensen , menopausen. Ibland blandar man ihop klimakteriet och menopausen, det är alltså två skilda begrepp. När den sista mensen inträffar sjunker så även halten östrogen i blodet. Me är en sida där du kan göra tester om nästan vad som hellst. Du kan också skapa ditt eget quiz.


Den där veckan i månaden då man bara vill rulla in sig i filtar och ligga i soffan medan man äter choklad och grinar till repriser av Vänner är faktiskt fylld med en massa ajabajor, skriver Mirror. Så det finns en hel del saker du absolut inte borde göra när du har mens. Här är några av de1. Jag är orolig om när jag ska få min mens. Ps jag använder binda för säkerhetens skull.


När ägget väl lossnar kan vissa kvinnor känna en liten smärta i underlivet och därefter kan även vissa få en liten blödning. Sekretet är annorlunda. Ditt sekret blir annorlunda innan ägglossning då det både blir rikligare men sekretet får också en klar och trådig konsistens.


Hennes mens bör starta inom de närmaste månaderna efter det att hon börjat få flytningar. Med tanke på att flickor kan få sin första mens redan när de är bara åtta år, är det klokt att inte vänta för länge med samtalet utan vara ute i god tid. Man kan säga att det är lite som att gå mot röd gubbe när två 14-åringar har sex.


Man får inte, men det finns ingen som kan straffas för det. Men om barn ska ha sex är väl egentligen ingen fråga för lagstiftaren, utan snarare en moralisk sådan, säger han.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg