måndag 30 maj 2016

Atman hinduism

Atman hinduism

I Brihad-Aranyakas upanishad används ordet för skaparen av världsalltet. Enligt hinduerna är atman den individuella själen, det djupaste inre i allt levande. It is central to the theme of the Upanishads and the entire Vedic conception of creation and existence. Allt levande innehåller en del av Brahman inom sig. Den kan också beskrivas som en livsgnista eller själ.


Atman hinduism

Det är som när en vattendroppe faller i Oceanen. Själen finns då ej längre som enskild individ. The atman refers to the real self beyond ego or false self. Begreppet hinduism kan därför ses som en följd av vårt behov av att förenkla det abstrakta. Inom hinduismen finns oräkneliga gudar.


Många hinduer ber till den guden eller de gudarna som passar bäst för vardagens ändamål. De flesta tillber därför många gudar. De polyteistiska gudomar som framställs som främst i vedahymnerna, betraktas inte så inom nutida hinduism.


Hinduismens gudar – en brokig mångfald. Vill du få tillgång till hela artikeln? Varje människa har helt enkelt en gudomlig själv , atman , som hela tiden vandrar från liv till liv och bosätter sig i den kropp den blir tilldelad. Denna atman menar hinuerna är det ända som är bestående av allting i livet.


Det är när du ska födas om på nytt som karman spelar roll. Omkring år 5före vår tideräkning inleddes en ny epok i hinduismens historia. Under den här tiden blev tankegångar om återfödelse och ahimsa (icke-våld) viktiga hos olika indiska tänkare, och en filosofi om den personliga själen ( atman ) och världssjälen (brahman) lyftes fram.


SO-läraren Pelle B:s minikurs inkl. Ordet hinduism , som betyder ”det indiska”, används inte av indierna själva. De kallar religionen för: ”den eviga världsordningen”. Brahman brukar vanligtvis översättas som ”det gudomliga” eller ”allsjälen” vilket visar att hinduismen är panteistisk, dvs. Inom sig har varje människa en själ, atman , som har en liten del av den andliga verkligheten brahman inom sig.


Detta gör att allt levande är besjälat med varandra. In order to understand the Hindu worldview it is essential to grasp this first and foundational concept. It is distinct from both the mind and the external body. It is also one of the most diverse in terms of practice. H induismen räknas till de stora världsreligionerna (och även som den äldsta av dessa) med nära en miljard anhängare där merparten finns i Indien.


Atman hinduism

Atman : The Soul, the Real Self. Det handlar om en mångskiftande religion som inte är alldeles enkel att ringa in kring en viss gudstro eller specifika seder. Den är sanningen, det fina innersta Väsendet i allt.


Men den stora skillnaden mellan religionerna bygger i första hand på uppfattningen om högre stående makter. Denna gudomliga kärna kallas atman vilket kan översättas med självet. När vår kropp dör fortsätter atman att finnas till. Den övergår bara till en ny kropp i ett nytt väsen. Hinduerna tror på det eviga kretsloppet, att varje gång man dör återföds själen, atman , i en annan kropp.


Detta kallas reinkarnation (åter i köttet).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg