tisdag 10 maj 2016

Latinska ord översättning

Lexikon för översättning från Svenska till latin. Du ska veta, att Glosbe inte lagrar ord , utan snarare tanken på vad ordet betyder. Tack vare detta, genom att lägga till en ny översättning , finns massor av nya översättningar skapade! Hjälp oss att utveckla Glosbe ordböcker och se hur din kunskap hjälper människor runt om i världen. Latin-svensk ordlista.


Den är avsedd att öka förståendet av latinet, inte för att kunna ersätta den med en svensk version. Uttalen är ofta försvenskade i medicinsk praxis. Exempel: atrofí, arachnoidéa, choledóchus, ependy´m mm.


De ord som här finns medtagna är huvudsakligen. De moderna romanska språken använder ord för översättning som kommer från denna källa eller från det alternativa latinska ordet ”traduco” (”för att leda över”). Det italienska ordet för översätt är ” traduttore ”. Fullständig artbeskrivning för Homo sapiens i Carl von Linnés Systema Naturae.


Latinska ord översättning

Registret är det största oberoende digitala biblioteket över medicinsk terminologi och grundar sig på boken. Aktionen hade döpts till Operation Leo, som ju är det latinska ordet för lejon. En gjuten bronsskylt ovanför ingången pryddes av de latinska orden LIBERA NOS A MALO. Den latinska versionen blir tydligare i engelsk översättning : to be, not to seem. Kemiska formler och latinska ord blandades, så att man bara undantagsvis kunde gissa syftet.


Ave” ur Gabriels mun,. Tiden från exponering till dess en effekt observeras kallas latenstid (av det latinska ordet latere = vara fördold) Tungsten och Uranium, finns de? Nej, iallafall inte i svenskan.


I vissa fall har vi behållit de latinska namnen, men för de vanligaste grundämnena har vi istället gått på det tyska namnet. I stället hänvisas till Norstedts svensk- latinska ordbok av Ebbe Vilborg. De flesta orden meddelas i sin grundform (maskulinum singularis), böjda former har undvikits.


Både latinska och grekiska språken är rika på böjningsformer, latinska ord som slutar på -us eller -er kan också sluta på -um eller -a. Ord som slutar på -is kan också ha ändelsen -e. I grekiska förekommer t. Vår ordbok används också ofta för att göra uppslag av okända ord vid till exempel korsordslösning. Många av dessa är formella men en del är även vanliga ord. Ofta har det latinska ordet en germansk synonym (t.ex. difficult och hard).


Latinska ord översättning

Romarna älskade att finna slagkraftiga formuleringar för allmänmänskliga erfarenheter. Också i vardagligare sammanhang finner vi spår av levande latin. En del av förkortningarna står inte för engelska ord utan latinska ursprungligen, de används likväl i engelska språket i anpassade betydelser. Det kan skilja sig mellan brittisk och amerikansk engelska, till exempel används inte punkt efter Mr, Ms och Mrs i brittisk engelska.


Mjuka: e, i, y och diftongerna ae, oe, eu och ei. I början av ord och sammansättningsled uttalas i oftast som j och återges (oftast) med j. De latinska låneorden är särskilt frekventa då det handlar om utbildning, forskning, teknik och transporter men mindre vanliga i barnens språk. Språklig kvalitet: När du beställer en översättning väntar du dig självklart att den är språkligt korrekt och utan fel och brister. Givetvis kontrolläser vi översättningen.


Här är det latinska ursprunget mindre tydligt, eftersom orden länge har varit en naturlig del av engelskan, men många vet ändå instinktivt att det inte är engelska i grunden. Dessutom förekommer de latinska förkortningar som används på svenska även på engelska, men i ett större antal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg