torsdag 5 maj 2016

Bygga övervåning bygglov

Att bygga övervåning genom taklyft är ett bra och prisvärt alternativ när familjen växer, men ni ändå vill bo kvar. Läs mer om hur det går till! För rivning krävs rivningslov, exteriör förändring kräver ibland bygglov och för förändring av marknivå krävs marklov.


Gör du om något, till exempel garaget, beror det på vad du inreder garaget till och vad som står i planen, som avgör om du behöver bygglov eller inte. Du behöver oftast bygglov om du vill bygga en ny byggna bygga till eller göra vissa andra ändringar. Du kan även behöva bygglov för att sätta upp ett plank eller en mur, eller anordna ett upplag på din tomt.

Ibland måste du göra en anmälan även om du inte behöver bygglov. Det är vi sällan vi beviljar plank eller murar högre än m. För en- och tvåbostadshus får du utan bygglov anordna en skyddad uteplats med ett plank eller mur som är högst m hög och om du håller dig inom m från bostadshuset samt m från tomtgräns. Det är roligt och spännande att bygga nytt, bygga till eller bygga om! Men det du gör finns kvar under en lång tid och kan påverka både människor och miljö.


Därför kan du behöva söka lov eller göra en anmälan hos kommunen innan du sätter igång med att bygga. Här läser du mer om bygglov ! Sätta upp ett plank eller staket?

Här får du information om det du vill göra är bygglovspliktigt, hur du ansöker och vilka handlingar du i sådana fall behöver skicka in till oss. I bostadshusets omedelbara närhet får du utan bygglov bygga fristående komplementbostadshus eller komplementbyggnader, så kallade attefallshus. Bygga om kök eller badrum? Innan du börjar bygga måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked.


Du behöver söka bygglov när du ska bygga nytt, bygga till eller ändra användningen av en byggna lokal eller bostad. Dessutom krävs oftast bygglov för fasadförändringar, skyltar, murar, plank och inglasning av balkonger. Du behöver också söka bygglov om en lokal eller bostad tillkommer, samt om du tänkt inreda en vind. Jag är väl en av få här på forumet som bygger på en våning på befintligt 1-planshus.


Där har jag en länk till en annan som också byggt på en våning. Jag skulle inte tolka reglerna om väsentlig förändring av användande eller planlösning till att bygglov behövs. Ett hus som byggs med vind som kan inredas är byggt just för att vinden ska kunna användas och bo i. När vinden i själva verket inreds borde inte ha någon betydelse. Familjen har en niomånaders baby och deras övervåning är helt öppen utan räcke.


Jag och min fru vill tillsammans med svärföräldrarna köpa tomt och bygga ett generationsboende. Detaljplanen anger att husen får ha två våningsplan men en bostadslägenhet. Vi funderar då på att bygga ett hus med ett kök på övervåningen och sedan när det är klart så kan vi inreda en bostadslägenhet till enl attefallsreglerna. Nu kan du bygga din drömaltan – utan bygglov.


Reglerna ändras och det nya regelverket förenklar för de flesta som är sugna på ett altanbygge.

Det blir större frihet att bygga altan, säger Kerstin Hannrup Broa enhetschef på Boverket. Vill du bygga ett garage för din bil men vill slippa söka bygglov ? Vi har flera olika möjligheter för våra kunder. Du kan skapa Attefallsgarage med våra två taktyper sadeltak 22° och 27°, Pulpettak, saxtak och garage med loft 36°. Uppfattade det som om det handlade om att bygga på en övervåning. Här hittar du information om när bygglov behövs och om krav på kontrollplan och kontrollansvarig, tillgänglighet och brandskydd.


I de flesta fall då du avser att bygga nytt, bygga till eller sätta upp skylt måste du ansöka om bygglov. Med helentreprenad syr vi ihop hela projektet, och du slipper trassel med att hitta rörmokare, elektriker eller andra hantverkare. Vi visar hur enkelt och roligt det är att färdigställa sin övervåning. Jag undrar om det krävs bygglov för att ha provisoriskt boende på tomten?


Tänkte flytta befintligt hus meter och bygga nytt på samma plats, Frågan är om jag behöver bygglov för att ha kvar det andra huset som är på kvm, om jag sätter det på pallar provisoriskt? När du inte behöver bygglov men måste göra anmälan Attefallshus. Framför allt är det barnfamiljer som vill ha hus att växa i. Förr eller senare kommer dagen då den händige i familjen upptäcker att det där med att inreda övervåningar - det var inte så enkelt.


Det är mycket man måste veta och det är viktigt att det blir.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg