måndag 28 mars 2016

Svenskt kött importerat kött

Svenskt Kött sponsrar och samarbetar med: Dagligvarugalan, Exceptionell Råvara, Stellagalan, Chark-SM, Årets Kockelev och Årets Kock. Läs mer om våra samarbeten här. Kött som serveras på svenska restauranger är till största del importerat. Det visar uppgifter Naturskyddsföreningen tagit fram från några av Sveriges största grossister.


I vissa fall är så mycket som procent av köttet importerat. Mindre tillgång på svenskt kött.

Troligen förekommer en del soja så detta kött får rött ljus. På olika platser i Europa finns marker som liksom de svenska naturbetesmarkerna behöver betas för bevarandet av hotade arter (High Nature Value Farmland). Utan en trovärdig märkning är det dock svårt att veta vart och hur köttet har producerats. Vad är egentligen skillnaden mellan svenskt och importerat kött , och vad skiljer konventionellt kött från ekologiskt? Vad innebär valet vi gör i matbutiken?


Lands köttskola är en uppskattad artikelserie i fyra delar, som belyser svensk köttproduktion ur ett konsumentperspektiv. Jag klickade i enbart svenskt kött , men lite importerat blir det om jag köper typ parmaskinka. På restaurang väljer jag ofta vegetariskt.


Köper absolut inte importerat kött i matbutik (förutom specialprodukter typ parmaskinka, dock väldigt sällan).

Tycker det finns god tillgång till svenskt kött till vettiga priser. Världshälsoorganisationen menar att resistens mot antibiotika tillsammans med klimatfrågan är de två största hoten mot mänskligheten. Väljer du svenskt kött istället för importerat bidrar du till en lösning på dem båda. I många av de länder som vi importerar kött ifrån ges djuren antibiotika i fodret för att de ska växa bättre. Andelen svenskt kött på marknaden ökade.


Vi importerade också mindre nöt- och griskött för första gången på flera år. Hem › Hälsa › Därför är svenskt kött bättre än importerat. Men utan betande kor hotas sommarens flora, konstaterar Per Toräng på Sveriges lantbruksuniversitet. Redan i dag köper vi endast svenskt kött.


Vi har i dagsläget inte fattat beslut om stödköp av svenskt kött men vi kommer att diskutera frågan på vårt arbetsutskott på måndag den augusti. Mitt förslag är att vi stödköper kött , men det måste rymmas in det avtal vi har och vi måste ha fryskapacitet att ta hand om köttet. Och när man väljer kött fortsätter svenska folket att välja med omsorg. Det är dags att göra upp med den svenska köttprotektionismen.


När kött är farligt, giftigt eller felmärkt ska det förbjudas. I andra fall ska vi välkomna såväl svenskt som importerat kött ”, skriver ekonomiprofessorn och förre L-riksdagsledamoten Carl B Hamilton i ett inlägg på DN Debatt. Som skäl till att överge sin tidigare princip att bara sälja svenskt kött för att i stället också komplettera utbudet med kött från andra länder anges att det råder brist på svenskt kött , något som även Land.


Vi klarade helt enkelt inte av att möta efterfrågan med enbart det svenska köttet , skriver man. Som enskild person kan man motarbeta det genom att undivka importerat kött och köpa svenskt.

Enligt en färsk Novus-undersökning som gjorts bland allmänheten på uppdrag av LRF och Svenskt Kött , anger åtta av tio att de kan tänka sig att minska sin konsumtion av importerat kött med tanke på att svenskt kött har lägre klimatpåverkan. När jag snabbhandlar kollar jag efter svensk kött -loggan i första hand.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg