fredag 4 mars 2016

Latinska namn

Ofta förklarar namnen detaljer om växten, ibland hedras någon person eller plats som får sitt namn latiniserat och ibland är namnen fria fantasier. Någon omfattande lista har inte funnits på svenska. För att ta bort eller välja antal sidfots widgets, gå till Utseende.


Det fanns ingen enhetlig standard för de latinska namnen. Flera latinska varianter kunde därför användas för ett och samma svenska ortnamn. Bea´trix ’den lyckosamma’.

Bengt Svensk form av det latinska namnet Benedi´ctus ’den välsignade’. Benjamin Hebreiskt namn med bet. Berit Nordiskt namn , dialektal form av Birgitta.


Står framför de latinska muskelnamnen för att definiera att det inte handlar om ett ben. Ett latinskt namn för ett ben betecknas på samma sätt först med Os, vilket betyder ben. Se Styrkeprogrammets muskelplansch.


Vissa namn på svampar återkommer i olika former ex. Det måste vara lättare att minnas de latinska namnen om man har en liten ordlista.

Eller finns det någon annan som har något bra tips att lära sig de latinska namnen ? Secondary Sidebar Sök Lexikon24. Att hitta ovanliga och unika namn för ditt barn kan vara spännande men också tidskrävande. Vissa människor väljer att skapa flicknamn som är ovanliga på egen hand eller så anpassar de stavningen av redan populära namn. Ett exempel är det engelska namnet Allyson i listan ovan, som även kan stavas som Alyson, Alison och Allison.


En del av de latinska namnen i detta lexikon fungerar som länkar till ytterligare beskrivningar av fisken, dess utbredning, det kommersiella utnyttjandet av arten samt näringsvärde och recept. Du kan också läsa om marina gifter, spårämnen och om fiskarnas biologi och kulturhistoria. Varför ska man krångla till det med grekiska och latin? Att växten har ett botaniskt, vetenskapligt namn är väldigt praktiskt, för du kan tala om en och samma växt i hela världen och veta, att det är den rätta. Om man bara skulle använda varje lands eget namn , skulle förvirringen bli stor.


Alla sammansatta latinska diagnoser i DDSS återfinns inte här. Böjningsformerna kan också variera. Det går att sortera namnen både utifrån äldre svensk och utländsk benämning. Mina kunskaper är inte heller så stora, och det har ibland irriterat mej att jag inte vet hur man ska uttala ett vetenskapligt namn eller ett latinskt ord. Växter, djur, svampar, bakterier och andra arter har än i dag till stor del vetenskapliga namn på latin.


Latin i medicin och biologi. I den här övningen i Vokabula lär du dig om vad olika växter heter på latin.

För uttalet i klassisk tid gäller att de flesta bokstäver hade samma ljudvärde som i svenska. De katolska helgdagarna har i flera fall fått sitt namn efter det första eller de första orden i den särskilda ingångspsalm (introitus), som enligt mässboken inleder mässan för den dag det gäller. Internationellt namn i latinsk form. Kallas också latinskt namn. En dryg tredjedel av alla vetenskapliga namn är latiniserad grekiska.


I löpande text brukar vetenskapliga växtnamn skrivas i kursivstil. Namnboken kan dessutom användas till att se ett namns betydelse och ursprung.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg