fredag 18 mars 2016

Dinosauriernas tid svt

Ellie Harrison förälskade sig i dessa varelser och gör här en resa i tiden för att verkligen bejaka sin kärlek. Hon undersöker alla spår hon hittar och förvandlar London till ett Jurassic Park. SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare.


Vägglöss sög blod på dinosauriernas tid. Brittisk dokumentärserie. Dinosauriernas planet. Se dina favoritprogram på SVT Play – När och där du vill. Dator, öppnar annan webbplats.


Upptäckten är det första beviset på att även dinosaurier hade problem med fästingar, enligt forskarna. Det här är det första beviset för att fästingar parasiterade på befjädrade dinosaurier , säger Ricardo Perez-De-La Fuente, paleontolog och en av forskarna bakom studien, till SVT Vetenskap. Under flera år har Tim Haines lett ett projekt för att med avancerad datorteknik väcka dem till liv på nytt, som om kameran varit där!


Vi går 2miljoner år tillbaka, till början av dinosauriernas tid. Alla olika fåglar vi har i dag härstammar från några få små, marklevande, dinosaurier som överlevde en global katastrof för drygt miljoner år sedan. Det visar en ny forskningsstudie med svensk medverkan.


Och mest lika sina dinosaurieförfäder är förmodligen dagens pärlhöns och vaktlar. När han åker med dinosaurietåget genom djungler, kärr, vulkaner, insjöar, hav och tidstunnlar upplever han hela tiden nya äventyr. Nu kan en stor internationell forskargrupp slå fast att det var ett gigantiskt meteoritnedslag som satte punkt för dinosauriernas tid på jorden.


Dinosauriernas tid svt

En genomgång av forskningen på området kombinerat med nya analyser visar att andra teorier om den stora massutrotning som skedde för miljoner år sedan helt enkelt inte håller, enligt material som publiceras i tidskriften Science. Andy och Harriet jobbar med dinosaurieavdelningen på Naturhistoriska museet. Vad Harriet inte vet är att Andy hittat en tidsmaskin på museet som gör att han kan. En vinterdag görs ett otroligt fynd på den engelska kusten. Det är lämningarna efter en Ichtyosaur, en väldig rovlevande reptil som härskade i havet under dinosauriernas tid.


David Attenborough som älskar fossil besöker fyndplatsen och berättar här med entusiasm historien om den stora draken. Enligt Guinness rekordbok är serien den per minut dyraste dokumentärserien som producerats. Kenneth Branagh var berättarröst när serien visades på BBC. Detta är den första naturhistoriska dokumentären om dinosaurier.


Serien har återskapat tidsepoken då dessa förhistoriska jättar regerade vår planet, i sina rätta element. En kombination av klassisk naturhistorisk teknik, modern datateknik och de senaste arkeologiska fynden blåser liv i det mystiska och spännande kring denna tid. Nya rön visar att den troligen är den enda dinosaurien som lever nästan helt i vatten. I motsats till de andra stora rovdinosaurierna äter Spinosaurus främst stora fiskar.


Den fångar också flygödlor och mindre dinosaurier i närheten av vatten. På senare tid har man hittat dinosaurier med bevarade fjädrar bland såväl dromeosauriderna som andra coelurosaurier. Dessa fynd ansågs tidigare vara det dittills starkaste beviset på att fåglarna är ättlingar till dinosaurierna.


Dinosauriernas tid svt

De senaste fynden av befjädrade dinosaurier visar att några äkta dinosaurier trots allt kanske kunde flyga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg