tisdag 29 mars 2016

Leva med högkänslighet

Leva med högkänslighet

En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris på kontaktlinser.


Tillsammans med Doris Dahlin har hon myntat begreppet starkskör, och med det menar de: Stark-men-extra-känslig-för-intryck-både-inifrån-och-utifrån. Genom åren har vi lärt oss att hantera vårt personlighetsdrag och vad som behövs för att vi ska hitta en inre balans. Tanken med den här webbsidan är att informera om just högkänslighet. Ju mer vi lär oss om detta medfödda personlighetsdrag (eller temperamentsdrag), desto bättre kan vi förstå oss själva och lära oss leva i harmoni med vår högkänslighet och omgivning.


Lever man med konstant oro hamnar kroppen i ett krampläge. Låt sinnena återhämta sig och bearbeta alla intryck. Genom meditation eller djupavslappning kan du stänga ute omvärlden en stund. Den som har HSP känner sig ofta stressad och fel mat kan göra det värre.


Undvik socker, koffein och snabbmat. Vi föds med högkänslighet. Genom att vi förstår hur vi själva fungerar, att vi blir överväldigade av att ta in så mycket känslor och intryck, så kan vi hjälpa oss själva att leva i bättre balans. När du lär känna dig själv bättre kommer du se dig själv som mer än kapabel att överleva denna verklighet, som ibland inte skiner med den intensitet den borde.


Med jämna mellanrum hade jag så svårt att hantera alla intryck att det enda jag orkade var att ligga i sängen. Min högkänslighet kändes som ett stort hinder, och jag kände mig ofta värdelös som inte lyckades ”skärpa mig och bli som folk”. Studien var av kvalitativ karaktär och byggde på intervjuer med totalt elva personer, samtliga medlemmar i SFH (Sveriges förening för högkänsliga).


Leva med högkänslighet

Det finns inget botemedel för högkänslighet. Du kommer till världen med den, denna märklighet, denna gåva som kan ses redan hos unga barn. Högkänslighet brukar förkortas HSP (highly sensitive person).


HSP är inte en sjukdom eller funktionsnedsättning utan ett personlighetsdrag. Man räknar med att – av befolkningen är HSP. Hjärnan hos en individ som är högkänslig fungerar delvis annorlunda än hos majoriteten. Det är medfött och finns även hos djur.


Leva med högkänslighet

Det gör att människor med högkänslighet har en särskilt god empatisk förmåga, är särskilt observanta, tänker på ett djupare plan och reflekterar mer. Den här kursen ger dig kunskap om personlighetsdraget och hur du kan se fördelarna med det. Ni går också igenom verktyg och strategier för att hantera det som ni upplever som svårt. Att leva med högkänslighet i dagens samhälle kan vara svårt i en tid där vi ofta behöver armbåga oss fram för att få det där jobbet eller komma in på den där utbildningen. Nina berättar om hur det är att leva med högkänslighet , som betyder att man föds med ett känsligare nervsystem än genomsnittet.


För när jag gett av mig själv så mycket i ett socialt sammanhang så måste jag sedan få utrymme att bara vara med mig själv för att kunna återhämta mig. Att åka iväg en hel helg med människor jag inte känner mig 1 bekväm med tar därför väldigt mycket energi av mig eftersom att det sällan erbjuds ”egentid”. Genom att analysera intervjuerna med tematisk analys framträdde olika situationer och sammanhang i deltagarnas liv där högkänsligheten på olika sätt har betydelse. Resultatet tyder på att högkänslighet både kan begränsa och berika i vardagen.


Gör testet online och få svar direkt. Många undrar över varför de inte mår bra och om det beror på känslighet. Jag skulle vilja börja med att kort beskriva vad högkänslighet är och hur den kan yttra sig, innan jag ger dig förslag på hur du kan hjälpa dig själv att få ett bra liv med , och trots, din högkänslighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg