måndag 28 mars 2016

Om judarna och deras lögner

Boken som gavs ut i Wittenberg är ursprungligen skriven på tyska och får betraktas som antijudaistisk och starkt generaliserade. Jag sitter nu och skriver på en uppsats där jag vill använda ett citat ur denna som ett exempel. Peter Cornell uppmanar Svenska kyrkan att diskutera den roll som reformatorns antisemitism har spelat genom tiderna.


Han såg deras lära inte bara som något som kullkastade hela den kristna tron utan också som något statsfientligt och samhällsomstörtande. Om judarna och deras lögner ” är en bok på ca 1sidor. Där skissade han upp ett förslag om hur man skulle behandla judarna.

Inte heller muslimerna undkom reformatorns vassa penna. Hans optimism kring judarnas omvändelse till Kristus hade visat sig vara ogrundad. Här uppmanar han furstarna att gå mycket hårt åt judarna.


Per Grankvists resonerar i sin bok kring lögnen i olika tider och i olika aspekter av livet, men han försöker också skriva om lögnen utan moraliska pekpinnar – inte ens bedragarna hamnar i skamvrån. Han tror att vi allra mest ljuger för oss själva. Vi håller oss alla med ett antal sanningar om hur ens liv blev som det blev. Storebror och Sanningsministeriet gör om språket så att det passar deras politiska syften. Krig är fre frihet är slaveri, okunnighet är styrka” är då som nu slagord i denna av nyspråk och strebrar styrda, järnhårda diktatur.


Hitta svaret på Fragesport.

Denna gången gällde det att judarna stal och kränkte hostian. Det är plågsamt att läsa dessa texter, och det blev ett helvete för judar att utsättas för detta program för förföljelse och mördande, som nästan exakt blev verklighet under Kristallnatten. Det är ett av de mörka kapitlen i berättelsen om hans liv och kanske det som är svårast att förstå.


Mona Sahlin blev bara en parantes i den politiska historien. När makten och pengarna kom blev all politisk övertygelse såsom socialism och hederlighet som bortblåst och ersattes med lögner , skattefiffel och bedrägeri. Luther ropar: Bränn deras synagogor.


I bokens inledning skriver han: ”Jag hade satt mig före att inte skriva mer varken om judendomen eller emot den. Författaren Elisabeth Åsbrink om ett förskräckande dokument. Men myten är äldre än så. Antisemitismen är inte död – än idag sprids lögnen om judiska lögner.


Han ansåg att judarnas hus skulle brännas och att alla pengar borde tas ifrån dem. Efter dem italienarna och efter dem kom judarna. Likaså judarna och i modern tid reformerta kyrkor. Under jesuiternas inflytande spärrades judar in i ghetton och tvingades att bära judiska kännetecken. Judarna i New York utgjorde en köpstark medelklass.


Upplopp och pogromer mot judar blev vanliga. Antingen i Nordfronts artiklar eller genom att söka upp boken. Gunnar Stetler tar ogärna ordet lögn i sin mun men det framgår ändå med önskvärd tydlighet vad han tycker om saken.


Innan jag hunnit fega ur med en lögn om att jag inte har någon langar Linda över sin telefon och lugnar mig.

När papper hittades som avslöjade deras lögn var skandalen ett faktum. Deras historia är nertecknad i Bibeln, samt av historiker utanför Bibeln, och genom arkeologi. Vi har mer fakta om deras historia än någon annan nation.


Vi kommer att använda denna information för att sammanfatta deras historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg