måndag 21 mars 2016

Bipolär typ 2 och add

Läste någonstans att ADD lätt kan leda till andra psykiska åkommor som depression, ångest och bipolär och min sambo har återkommande eller ständiga depressioner (oftast lindriga) ångest (var värre förr) och har fått diagnosen bipolär typ ställd på sig av en läkare han träffade en gång. Det går inte helt att bota bipolär sjukdom men med rätt behandling går det att leva gott liv trots diagnosen. Man brukar prata om att det finns två olika bipolära tillstånd: typ och typ 2. Orsaken är att du kan behöva en annan behandling än den som enbart har återkommande depressioner.


Spontant tycker jag att detta påminner starkt om ”rapid cycling” bipolär sjukdom, alltså en snabb pendling mellan uppstämdhet och nedstämdhet, även kallad bipolär sjukdom typ 2. Om detta är den verkliga diagnosen, skulle jag personligen tycka att en ADHD-diagnos inte känns lika meningsfull.

Att få min ADD -diagnos är en av det bästa sakerna som hänt mig, förutom mina tre barn som kommer först såklart. Jag har alltid haft det, men nu kan jag äntligen få medicin och stöd! Förekomsten av bipolär I med depression och mani någon gång i livet är ca av befolkningen. De övriga bipolära diagnoserna är vanligare och olika undersökningar tyder på att det är - av befolkningen som har någon av dem.


Det finns heller inga enkla test att göra för att ställa diagnos. Diagnosen består i en längre utredning som görs av läkare. I första hand består diagnostiseringen i observationer av och samtal med patienten.


Ett av hindren för snabb diagnos av bipolär sjukdom är den utbredda okunnighet som finns om sjukdomen. Okunnigheten har lett till mängder av myter och missuppfattningar.

I några finns korn av sanning, andra är rena missuppfattningar. Andreas har valt att vara anonym i artikeln, han tycker att det känns lättare att berätta sin historia på det sättet. För fem år sedan förändrades hans liv i grunden.


Då gick han en neuropsykiatrisk utredning och fick diagnoserna adhd och bipolär sjukdom typ 2. Tove Lundin, 3 har sambo, två små barn, villa, adhd och bipolär sjukdom. Att leva med diagnoserna ställer till det iblan men hon skulle inte vilja vara utan dem. Jag tänker ofta att folk utan diagnoser verkar ha en tråkigare tillvaro.


Vi träffade henne redan i vintras. Nu är hon aktuell i SVT:s program Mina två liv. Therèse Molander fick diagnosen bipolär sjukdom typ för år sedan, men hon har märkt av sjukdomen ända sedan grundskolan. Bipolaritet kan vara svårt, men det kan även föra många fantastiska fördelar med sig, menar hon.


Bipolär typ - misstänkt ADD samt medicinering. Den här veckan, som bestått av måndag och onsdag so far, eftersom tisdagen var rö har gått. Tillståndet brukar debutera mellan och års ålder, men stora variationer förekommer. Det är ungefär dubbelt så vanligt att debuten är en depression som att det är en mani.


Sömnstörningar är vanliga liksom en förskjuten dygnsrytm. Bipolärt syndrom typ (återkommande depressioner och enstaka överaktiva perioder) kan ibland upptäckas i samband med neuropsykiatrisk utredning. Den klassiska bipolära sjukdomen är när det växlar tydligt mellan stämningslägena med djup depression och klassisk mani.


Hon trodde ett tag att jag var bipolär , (antingen typ , eller mixed state, Rapid Cycling, vad nu den typen heter) Hon sa att det kunde var i princip omöjligt att skilja på hypomani och hyperaktivitet - kunde hon svarat mig på den frågan skulle hon ha fått nobelpris, sa hon.

För att göra ditt liv enklare skulle jag rekommendera att du börjar äta Litium. Hon säkte hjälp och till slut fick hon diagnosen bipolär typ - vilket var en stor lättnad för henne. Nu bloggar hon om sin sjukdom, för att hjälpa andra. Malou efter tio i TVär ett samhällsprogram med Malou von Sivers. Aktuella teman och intervjuer med artister, författare och politiker.


En logistisk regressionsmodell användes för att närmare undersöka skillnaderna i förskrivning av bensodiazepiner och bensodiazepinliknande medel mellan bipolär sjukdom typ I och typ II. En differentialdiagnos är en process som undersöker och eliminerar alla de möjliga orsakerna till en rad symtom i syfte att komma fram till en diagnos och en behandling. Har man sin primärdiagnos som bipolär så utgår behandlingen mot denna och därefter behandlas den sekundära diagnosen. Många anhöriga och närstående till personer som har en bipolär sjukdom är skickliga på att upptäcka tidiga symtom och sedan hantera den uppkomna situationen. Andra är så pressade av händelseutvecklingen att de har svårt att vara tillräckligt kyliga för att kunna fungera som objektiva iakttagare.


Test för manodepressivitet och bipolär sjukdom. Svarar du ja på fler än hälften av påståenden kan du lida av manodepressivitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg