tisdag 11 september 2018

Pappspänning vägg

Pappspänning av tak och väggar. Spännpapp är ett billigt material och lätt att underhålla. Om väggen är starkt sugande, stryk även väggen med tapetklister. Klistra arken omlott c irka 1-c entimeter.


Använd s papp på rulle skall våderna sättas kant mot kant, utan överlappning.

Var inte för noga med passformen – det blir bara mer liv i väggytan om skarvarna inte följer varandra exakt. Ta bort tak- och golvlister, samt foder runt dörrar och fönster. Går det inte utan att dessa detaljer tar skada, så bör man anpassa pappspänningen därefter.


Klipp våder av pappen. Att pappen är bubblig är ingen fara! Den slätar ut sig när den torkar. Spikremsorna syns längs kanterna.


Skarven under fönstret döljs av dubbla lager tapetpappersremsor.

Efter att pappen har legat fuktig över natten är det dags att sätta upp den. Det är absolut lättast om man har plockat ned lister och foder. Det är en sentida förändring och kanske mest avsedd för pappspänning av tak för att slippa måla fler än ett varv vitt. Den här typen av pappspänning är senare än lumppapp och är vanlig att tapetsera över. Efter mycket tvekan tog jag bort det från barnens rum när jag renoverade och ersatte taket med planhyvlade plank som målades med limfärg.


Ville gärna sätta papp, men brandsäkerheten måste ibland få väga tyngre än det estetiska. Här kommer en lista på vad man behöver för pappspänning. Pappen är inte vit på ena sidan som en del andra som säljs som förgrundad.


När ni pappspänt väggarna kan ni sätta tillbaka listerna och då passar ni på att sala ut med en list så de hamnar utanpå tretexen och pappspänningen. Det fanns flera andra våttillverkade träfiberskivor, som t. Treetex, men masonit fick många gånger fungera som samlingsnamn för så gott som alla träfiberskivor. Traditionell golvläggning.


Brädgolv, parkettgolv och kilsågade golv. Ytbehandlingar såsom oljning, såpskurning eller målning av befintliga golv utförs även. Tillbyggnader som svarar väl till befintlig bebyggelse och arkitektur.


Vid samma tid blev det också vanligt att täcka väggen med papp innan den målades eller tapetserades.

Finns gammal papp kvar bör den om möjligt bevaras. För den genuint intresserade byggnadsvårdaren som är lycklig innehavare av ett hus med timmerväggar är pappspänning ett både ett funktionellt och vackert sätt att skapa ett underlag för tapetsering. Funktionellt – eftersom det medger en viss rörlighet i väggtimret utan att spricka eller buckla sig. Med denna traditionella teknik får du släta, jämna tak och väggar men bibehåller ändå det gamla husets identitet och själ. Kursledare Anders Furuvik är specialiserad inom de traditionella.


Licens: Creative Commons - Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar. Men nu satt det två lager träfiberskivor på ytterväggarna, och den långa pappspiken räckte inte igenom för att få tillräkligt bra fäste. Så pappspänning fick stryka på foten för att vi inte skulle få olika underlag på väggarna. Alternativet blev IDEO Basic.


Jugendvilla i skärgården. Målning väggar , tak och fönster med linoljefärg. Tapetsering handtryckta tapeter. Platsbygger skåp i köket samt. St: Nikolai kyrka Hallands län Konservering av inventarier och kalkmålningar.


Breareds kyrka, Hallands län Konservering av försilvrat lamm. Varberg stadshus, Hallands län Rekonstruktioner av övermålade väggmålningar i stadshusets aula. I några rum sätter vi spännpapper på väggarna som ger liv åt rummet när väggytan inte blir helt rak utan följer stockväggens form till viss del. Stockarna huggs, hyvlas och jämnas till, gamla nubbar dras ut eller spikas in för att få en jämnare yta för spännpappen. Alla våder till väggarna mäts och skärs ut.


En så kallad enkel kloasongvägg består av en plankstomme med liggande bräder på båda sidor och pappspänning på båda sidor. Väggen är då inte brandhämmande. Konstruktionen ställdes direkt på en golvbjälke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg