torsdag 27 september 2018

Mycket mossa i gräsmattan

Du hittar garanterat dina must haves hos oss. Passa på - Gäller hela utbudet. Köp professional stylers här. Sebastian Professional hårvård. Begränsad kampanj - Missa inte.


Unna dig äkta arganolja här.

Foundation, concealers, Glow etc. Superrabatt på topprodukter här. Har man mycket mossa i gräsmattan behandlar man den först. Allra först gör man rent på mattan och tar bort pinnar och skräp som fallit ned.


Förr räfsade man igenom gräsmattan ordentligt på våren med en fjädrande räfsa. Att fastställa vad mossan i gräsmattan beror på är A och O om man vill bli av med mossan. Tar man inte bort orsaken till att mossan trivs i gräsmattan kommer mossan garanterat tillbaka, även om du tar bort den tillfälligt. Här har du checklistan och åtgärderna.


Mossan trivs bäst när det är kallt och fuktigt, varför den växer som bäst och gärna tar över när gräset slutar växa framåt hösten när temperaturen når under grader.

Hur blir jag av med mossan snabbt? Har du mycket mossa i gräsmattan beror det till stor del på grund av näringsbrist. Skämt åsido, så ligger det faktiskt mycket i det. En av de vanligaste orsakerna till att mossa uppstår är näringsbrist i gräsmattan. Gräsmattor är bland det mest näringskrävande vi har i våra trädgårdar, och får inte gräset den näring det behöver tappar det kraft, och blir lättar utkonkurrerat av den enträgna mossan.


Om det varit en mild vinter kan gräsmattan bli täckt av mossa eftersom den fortsätter att växa redan vid noll grader medan gräset behöver högre temperatur. Därför är det ofta mycket mossa i början av säsongen, men sedan när gräset vaknar brukar det ta över, i alla fall på platsen där det trivs. Gräset har inte börjat växa än ens i södra Sverige tror jag?


Men gräset kan konkurrera ut mossan när det börjar växa. Ta bort så mycket mossa som möjligt. Växer mossan fläckvis är det viktigt att inte räfsa så små mossplantor sprätter över delar av gräsmattan där det inte växer mossa.


Dressa sedan gräsmattan med dressjord och ”stompa” till den med baksidan av en kratta. För att reparera gräsmattan , så med en gräsfröblandning. I en tät, välgödslad och välskött gräsmatta får mossa och ogräs svårt att hävda sig. Under milda barmarksvintrar växer mossan till sig på vintern och får ett försprång mot gräset som behöver sex plusgrader för att börja växa, säger Bosse Rappne och levererar det enkla receptet för en snygg gräsmatta.


Det gör att gräsmattan kan se ut att vara full av mossa i början av säsongen. Har du en stark gräsmatta och sköter den, så kommer gräset klara av att konkurrera ut mossan. Om mossa tagit över och gräset är svagt behöver du göra en instas för att gräset ska få den kraft som behövs. Anledningar till att du får mossa i.

Algomin Mossa ska användas till gräsmattor där mossan tagit över och blivit ett problem. Produkten är både miljövänligt och långtidsverkande, och eftersom det är en näring är den ofarlig för både barn och husdjur. Under våren brukar jag ha mycket mossa i gräsmattan men när värmen kommer konkurrerar gräset ut den.


Mitt bästa bekämpningsmedel är faktiskt gräs. Om gräset bara har tillräckligt med näring och syre sköter det kampen mot mossa på egen hand. Kalk, gödsel och luftning av gräsmattan – sen försvinner mossan oftast av sig själv. Har du mossa på taket så riskerar takpannorna att spricka och orsaka fuktskador.


Ha därför som vana att rensa bort mossan från taket så fort våren tittar fram och snön försvinner från taket. Alla som har mossa i gräsmattan vet hur mycket ti kraft och energi det tar att bli av med det. Det finns ett rätt så enkelt knep för att bekämpa mossa. Du behöver, gödsla, vattna, lufta och gödsla igen för att bli av med det och slutar du kan du ge dig på att det dyker upp igen. Men det blir bättre med en robotgräsklippare.


Ogräs i gräsmattan är alltid en fråga om konkurrens, där den starkaste vinner. Här hittar du tips och det mesta du kan tänkas behöva veta för att få bort och undvika ogräs i gräsmattan. Ogräs är växter som växer där man inte vill ha dem. En gräsmatta ska helst bestå av gräsplantor enbart, med ensartad grönska och så få avvikelser i övrigt som möjligt, ogräs är.


Re: Mossa i gräsmattan , vad göra. Nånstans hörde jag att det är lättare att lära sig att älska mossan än att få bort den. Vi hade en hel del mossa på mossmattan, men kombinationen av extra sol när den slapp skuggan av några träd som vi fällde, och att en riven skorsten låg på den ett par månader med diverse kalkutfällningar blev antagligen för mycket för den.


De flesta som har problem med mossa i gräsmattan har hus som är byggda på 70-talet eller tidigare! Innan dess sådde man gräsfrö som egentligen var avsett som fodervall. Fodervall skall växa mycket. I den perfekta ogräsfria gräsmattan är det precis tvärt om.


Genom att på alla sätt gynna gräset konkurreras andra örter och mossa i viss mån ut. Det är emellertid ett onaturligt ekologiskt system som fordrar ständig passning mot diverse inkräktare. Gräsmattan skall växa i väldränerad och näringsrik lätt sandig jord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg