onsdag 26 september 2018

Ta över hyreskontrakt vid dödsfall

På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Vi bevakar utbudet av första- och andrahandskontrakt från hyresvärdar och privata uthyrare. Vi visar dig kontaktuppgifter till hyresvärdar med lediga lägenheter i ditt bostadsområde.


Det är mycket svårt att få ett hyreskontrakt i staden och varken Carin eller Alisa har råd att köpa en lägenhet. Vem får ta över kontraktet, som står i bådas namn? Så säger lagen: När sambor som skaffat bostad tillsammans separerar gäller som vid skilsmässa att den som bäst behöver lägenheten får bo kvar.

Vid denna bedömning tar man hänsyn till den föreslagna hyresgästens vilja och förmåga att fullgöra hyresavtalet och till dennes personliga kvalifikationer. Kraven är att den som ska ta över lägenheten ska ha haft gemensamt hushåll med hyresgästen under en längre tid men den som ska ta över måste även vara skötsam och klara av att betala hyran. Efter tre år som sambor räknas det att ni bott ”längre tid” tillsammans, oavsett om ni gör det vid övertagandet av kontraktet eller inte. Får inte ta över sin döda mammas hyresrätt - var sambos för kort tid.


Den 65-åriga kvinnan dog hastigt i våras. Nu kräver hyresvärden MKB att kvinnans dotter och hennes barn, som bor i lägenheten, flyttar. Närmare om en sambos rätt att ta över en hyresrätt.


I hyreslagstiftningen finns särskild reglering och egen rättspraxis när en sambo får ta över en hyresrätt från sin tidigare sambo. JB (hyreslagen) utan i § sambolagen.

Detta regleras inte i kap. Om de godkänner överlåtelsen är det inga problem för er att ta över lägenheten. Däremot finns det ingen lag eller regel som ger er rätt att ta över kontraktet, utan det är hyresvärdens tillåtelse som är avgörande. Får ni inte deras godkännande, till exempel med hänsyn till deras bostadskö, kan ni inte ta över kontraktet.


Om det föreligger synnerliga skäl för dig att ta över lägenheten får du göra det med stöd av § Sambolagen. Denna tillämpas väldigt restriktivt och det kan vara svårt att visa att det föreligger sådana skäl, trots att ett dödsfall givetvis är mycket tragiskt för alla inblandade parter. Den som tar över hyresavtalet måste uppfylla Kirunabostäders kriterier för att bli godkänd som ny hyresgäst.


När kontrakt innehas av juridisk person, så som företag, tillåts inte överlåtelse av hyreskontrakt. Ta en sak i taget och börja med det viktigaste. Du kan anpassa checklistan för att se vad som är viktigast att göra just nu eller filtrera checklistan för att se vad som behöver göras exempelvis i samband med begravning, bouppteckning, hem och hushåll. Barnbarn fick inte ta över lägenheten efter att mormor gick bort En 82-årig kvinna hyrde en fyrarumslägenhet vid Hornstull i Stockholm.


Efter att kvinnan gick bort ansökte hennes dödsbo om ett tillstånd att överlåta hyresrätten till hennes barnbarn. Ansökan om överlåtelse av hyreskontrakt. Hyreslagen ger hyresgästen rätt att överlåta hyresrätten om följande förutsättningar är uppfyllda. Vid dödsfall har make, maka eller sambo rätt att överta hyresavtalet om bostaden använts gemensamt.


Till ansökan ska ”dödsfallsintyg med släktutredning” bifogas. Fastighetsrätt - Lawlin. Nina Lundström har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att se över möjligheten att stärka befintliga hyresgästers möjlighet att bo kvar när ett hyreskontrakt ska övertas vid till exempel dödsfall.

Om en hyresgäst dör har efterlevande make eller sambo rätt att överta hyresrätten. Vid ett dödsfall gäller samma förutsättningar för att ta över ett hyreskontrakt som vid en separation. Se mitt svar till Fredrik, längre upp i denna tråd. Alltså, skulle du gå bort och ni har sammanbott och delat hushåll under en längre ti så har sambon möjlighet att ta över hyreskontraktet.


Det kan därför vara bra att redan några dagar efter dödsfallet ta kontakt med en begravningsbyrå. Begravningsbyråerna brukar bistå i allt det praktiska kring själva begravningen. Det är möjligt att överlåta hyreskontraktet till en närstående, såsom närmare släkting, sambo, make, maka under förutsättning att parterna har bott tillsammans och haft gemensamt hushåll under de senaste tre åren.


Den som önskar ta över hyresavtalet behöver uppfylla Mitthems kriterier för att bli godkänd som ny hyresgäst. Det är många saker man som anhörig måste ta itu med vid ett dödsfall. Några är brådskande, andra kan vänta något.


Glöm inte bort dig själv och ditt eget dagliga liv i allt detta kaos. Och var inte rädd för att be om hjälp eller ta emot den om den erbjuds. Till din hjälp har vi tagit fram en checklista som kanske kan vara till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg