onsdag 18 juli 2018

Måla på spännpapp

Pappremsan kommer då att bubbla sig och det är helt i sin ordning, pappen sträcker sig när den torkar. När du sedan grundat ett par gånger så stryker du hela taket flödigt med färg. Eftersom du flossat kanten på papplagningen så blir skarven nästan osynlig.


Jag är nyfiken på Minimjölk men vågar inte riktigt. Har frågat på forum men ingen har testat den metoden.

Jag menar eftersom det är spännpapp och jag inte vill att det ska bli vågigt eller hela taket svankar. Lägenheten är en hyresrätt så jag vill så klart inte förstöra något. Spännpapp är ett billigt material och lätt att underhålla. Uppsättningen var dock inte problemfri och utfördes därför av kunniga målare.


I dag försvinner många pappspända tak och väggar som ersätts med gipsskivor. Ett gammalt rum som kläs med gips får ett stelare intryck. Bästa målningsvädret är när solen döljer sig bakom molnen.

Måla aldrig på solheta ytor. Det behöver inte vara mer än sju grader varmt. Då är du på rätt väg mot ett lyckat slutresultat!


Vid reparation, ommålning eller tapetsering, börja med att måla taket så undviker du stänk på nymålade eller tapetserade ytor. Börja med med att vattna ett jämnt lager på spännpappens båda sidor. Stänk ut med en tvättpensel eller en blomsterspruta för att papperet skall svälla utan att bli för våt eller ”svampig”. Använd ca: liter till kvm spännpapper. Blöt alla de vådor du behöver för ett arbetspass samtidigt!


Det gäller att ha koll på vilken tapet du har på väggen bara, för olika sorters tapeter har olika förutsättningar. Här är alla tips du behöver. Om du behöver fler tips om målning, kolla här! Men ur försäkringssynpunkt och ur måleribranschens våtrumskontroll (MVK) så räknas ditt badrum även om ej där finns dusch som våtrum och att måla på denna yta ger ingen godkänt tätskikt. Många väljer dock att ändå måla dessa torra våtutrymmen med vår Våtrumstäck då den har en extrem vidhäftning.


Vilken metod du väljer för målningen beror på hur mycket jobb du vill lägga ner och hur stor valfrihet du vill ha vad gäller kulören” Det finns huvudsakligen två vägar att gå när det gäller att måla på plast. Det ena är att du ruggar upp ytan på det du ska måla med ett grovt sandpapper.

När du drar ut massan blir det alltid lite över. Dra av detta på den stora spackeln och använd avskrapet på nästa spricka. Och att vi blir glada av färg – det vet vi alla – samt att det kan sprida en positiv känsla och tillföra en skön energi i ett rum! Det är en av färgens och kulörernas bästa egenskaper.


Förhållandet mellan lim och krita måste man balansera i slutfasen av blandandet. Om man använt för mycket lim krackelerar färgen - för mycket krita gör att färgen dammar. Det enda vi orkade med var att måla taket i vårt sovrum. Man kan göra ett test på t. Då taket består av spännpapp i bra skick som hade den ursprungliga limfärgen kvar så beslöt vi för att fortsätta med samma färg. Ingredienser inhandlades på den närmsta byggnadsvårdsbutiken, Hos Magnus och Eva i Västervik, som hade både pärllim och krita hemma.


Men tänk på att ett bra förarbete ger ett bättre slutresultat. Förarbetet är det som många tycker är tråkigast, men faktum är att procent av tiden bör läggas på förarbete och procent på själva målningen. Funderar du på att måla laminatgolv?


Har du ett gammalt och slitet laminatgolv av äldre modell kan det fungera, eftersom de inte har lika effektiva ytbehandlingar som modernare golv, men på de nya hårda laminatytorna fastnar inte färgen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg