fredag 20 juli 2018

Handled ont

Handled ont

Handled fr kända varumärken! Har du ihållande ont i handleden som inte går över trots att du vilar och lindar leden? Då kan du behöva uppsöka vård. Ont i handleden och värk in handen är ett väldigt vanligt problem med flera orsaker till värk i handlederna.


Handen och handlederna får utstå kraftiga belastningar varje dag. Allt ifrån finmotoriskt ensidigt arbete till kraftiga lyft med tyngre vikter gör handleden extra utsatt för värk och smärta. Ytterligare orsaker till inflammation i handleden är arbete med hand och handled i onormala påfrestande situationer med handleden extremt böjd eller sträckt.


Inflammation i handleden hos hantverkare orsakas ofta av arbetsställning. Påfrestningen av handleden ökar markant vid användning av tyngre verktyg och maskiner i onormala positioner. Runt handleden finns det muskler, senfästen och senskidor (dessa omger senorna och får dem att glida bättre). Dessa kan inflammeras vid överbelastning, eller i sällsynta fall efter en skada (stöt, slag, sår).


När senskidan är inflammerad och svullen har senan mindre utrymme att röra sig. Detta innebär smärta när handleden används. Läs mer om orsaker, symptom och behandling.


Den utförs genom att undersökaren trycker med en tumme volart mot tuberculum scaphoidei medan han med sin andra hand griper ulnart ifrån kring patientens hand och håller handleden i ulnar vinkelställning. Härifrån utförs en radial deviation i handleden samtidigt som trycket bibehålls mot tuberculum scaphoidei. Du är inte ensam om att få ont i handlederna när du tränar och enligt den amerikanska sjukgymnasten Paul Mostoff beror det på att vissa övningar lägger för stort tryck på underarmarna. Om du vrider handleden fel eller överbelastar den kan senorna i handen bli inflammerade, svullna och ömma. Du har förlorat någon muskelmassa i handleden , handen eller fingrarna.


Handled ont

Ni har följt egenvårdsbehandlingar under två veckor men har fortfarande ont. Vad som väntar hos din vårdgivare. Du får ont i handleden på den sidan där tummen sitter om du har de Quervains syndrom. Det gör ont ner mot tummen och känns som mest när du rör på den.


Vanligtvis kan det räcka om du under de första dygnen efter operationen tar lättare smärtstillande tabletter som innehåller paracetamol. Efter operationen kan du få ett förband som gör att du håller handleden stilla. Förbandet ska sitta kvar mellan tio dagar och två veckor. Det handleden först och främst behöver då är vila.


Det kan ta tid innan du känner dig. Låt handleden vila i timmar och gör en ny bedömning av smärta i handleden. En handled med dess muskler och senor styrs av nervsystemet. Vid överbelastningssmärta har handleden utsatts för tungt eller för mycket belastning av handleden under en kortare period. Smärtan i handlederna orsakas ofta av mindre lokala inflammationer.


För en handled som hålls i rakt läge klarar ligamenten ett be-tydande dorsalextensionsvåld. Om traumat inträffar när handleden är devierad eller roterad ökar däremot skaderisken avsevärt. Skafolunär ligamentskada uppkommer typiskt vid fall framåt på utsträckt han varvid handleden kommer att dorsalexten-deras och ulnardevieras. Smärtor på lillfingersidan av handleden.


Dessa ökar ofta då handleden belastas och samtidigt roteras. Till exempel är det svårt att hälla vätska ur en tillbringare. Man kan uppleva nedsatt kraft, känsla av ostadighet, knäppningar och upphakning samt att man inte kan lita på handleden.


När jag ska stötta upp mig från golv eller om jag kryper med händerna i golvet så gör det så himla ont i handleden. Men jag har ju bara ont när jag anstränger handen i vissa lägen. En instabil känsla i handleden drabbar i första hand kvinnor i mellan och år och är ett resultat av ligamentinstabilitet eller överbelastning.


Belastning av en instabil handled kan orsaka smärta som strålar upp längs armen. Dessutom hörs ofta klickande ljud när handleden rör sig. Vid skadetillället rekommenderas att PRICE används för att lindra skadans omfattning och smärtan. Vid behov kan anti-inflammatoriskt medel och immobilisering av handleden behövas i ett par dagar. Sjukgymnast kan hjälpa till så den skadade får rätt stöd för handleden och lämpligt.


Vid undersökning finner man svullna eventuellt blåaktig missfärgning, smärta vid rörelser i brottspalten, bajonettställning av handleden och förskjutning bakåt av den nedersta brottänden. Det är smärta lokalt, som förvärras vid tryck mot brottspalten. Det är sällan indicerat att immobilisera handleden mer än fyra veckor.


Vid splittrade frakturer kan dock sex veckors immobilisering bli nödvändig. Tiden till arbetsåtergång beror mest på arbetets art. Vid stabil fixation och icke-belastande arbete kan patienten ofta återgå i arbete redan inom en vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg