måndag 9 juli 2018

Bipolär anhörigstöd

Bipolär anhörigstöd

För många som lider av bipolär sjukdom kan en anhörig eller närstående person bli något av en livförsäkring – en person att hämta stö hopp och motivation från, och som också kan hjälpa till vid tecken på försämring. Livet som anhörig är svårt och krävande. Anhörig- eller närståendeutbildning i bipolär sjukdom. Psykopedagogiska åtgärder för att ge kunskap om bipolär sjukdom till anhöriga och personer med bipolär sjukdom.


Målet med patient- och anhörigutbildning är kompetens och självständighet. Mer information på balansriks. RSMH är en organisation för personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa och deras närstående. Riksförbundet för social och mental hälsa - RSMH.


Forskning och arbete med anhöriga har pågått länge. Grupp är nu fyll endast reservplatser kan erbjudas. Anhörigstöd - stöd för dig som vårdar eller stödjer en närstående. När en person är långvarigt sjuk eller på annat sätt har stora behov av omsorg påverkas familj och anhöriga på olika sätt. Ofta står de anhöriga för en stor del av vården och omsorgen.


Bipolär anhörigstöd

Den är ett stycke delat liv och delat lidande, en filosofisk och poetisk djupdykning i de våldsamma humörsvängningar som kännetecknar en människa som lider av bipolär , manodepressiv sjukdom. För att överleva, om självskadebeteende” av Sofia Åkerman Boken är skriven ur ett personligt perspektiv där patienterfarenheter, teori och praktiska råd varvas. I kommunens ansvar ingår att upprätta planer för hur bestämmelsen ska tillämpas i socialtjänsten, att informera kommuninvånarna om möjligheten att få stöd om man vårdar en närstående, att avsätta pengar för anhörigstöd samt att följa upp arbetet.


Etiologin till bipolär sjukdom är inte känd. Uppskattningsvis är det genetiska bidraget till bipolär sjukdom 54–6. Bipolär sjukdom har betydande inslag av ärftlighet. Om en person har en förstagradssläkting med bipolär sjukdom löper den personen gånger högre risk att drabbas själv jämfört med gemene man. Idag är det kommunens ansvar och skyldighet att erbjuda anhörigstöd till sina invånare.


Arbetet med stöd till anhöriga ska omfatta socialtjänstens alla verksamheter. Syftet är att minska de anhörigas psykiska och fysiska belastning. För alla med erfarenhet av depression eller bipolär sjukdom,. Alla som vårdar en närstående kan ha rätt till någon form av stöd.


Biståndshandläggare gör bedömningar, utreder behov och fattar beslut gällande följande insatser. Vi erbjuder avlösning åt dig som vårdar en nära anhörig i hemmet. Avlösning innebär att någon från hemtjänsten vistas hemma medan du exempelvis uträttar ärenden. Om du stöttar en närstående kan du själv få stöd från kommunen.


Bipolär anhörigstöd

En anhörig kan vara någon i familjen eller en släkting. Det kan också vara en vän. I en anhöriggrupp kan du utbyta erfarenheter och få kontakt med andra som befinner sig i en liknande livssituation.


Du kan få råd som underlättar din vardag och. Nu erbjuder Hässleholms kommuns anhörigstöd en fortsättning på vinterns skogsbad. Under trygg guidning av Marianne Larsson, naturinspiratör vid Källarbacken, vandrar vi sakta in i skogens alla färger, dofter, ljud och upplevelser.


Vi sitter stilla för att se det lilla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg