tisdag 31 juli 2018

Bipolär sjukdom behandling

Bipolär sjukdom innebär att du är manisk och deprimerad i olika perioder. Däremellan kan du må bra och leva som vanligt. Du som har bipolär sjukdom behöver söka vård eftersom sjukdomen kan göra att du ibland mår mycket dåligt. Du kan få behandling som hjälper dig att må bättre. Tillståndet förlöper i maniska, hypomana, och depressiva skov och däremellan fritt intervall med varierande inslag av resttillstånd.


Vid ett maniskt skov är patienten ofta i behov av heldygnsvår eftersom psykotiska symtom förekommer.

För att minska risken för stora påfrestningar hos personen som har bipolär sjukdom är det viktigt att påbörja behandling i tid. Mats Adler Lars Häggström. Håkan Jarbin Mikael Landén.


Det finns flera olika varianter av bipolär sjukdom. De vanligaste formerna är bipolär sjukdom typ I och typ II. Oftast – men inte alltid - har man även återkommande depressioner.


Vid bipolär sjukdom typ II har man återkommande depressiva skov och en lindrigare form av. G-proteinerna som är överaktiva vid bipolär sjuk-dom.

Litium påverkar cellreaktionerna så att de stabiliseras och tycks kunna skydda nervceller mot onormala och skadliga förändringar. Den exakta verkningsmekanismen för litium är dock ännu inte känd. Personer med schizofreni har ibland även bipolära svängningar och då brukar man sätta diagnosen schizoaffektiv sjukdom. Det bästa är att använda en kombinerad behandling med inslag av alla dessa tre typer.


Etiologin till bipolär sjukdom är inte känd. Uppskattningsvis är det genetiska bidraget till bipolär sjukdom 54–6. Om en person har en förstagradssläkting med bipolär sjukdom löper den personen gånger högre risk att drabbas själv jämfört med gemene man. Ibland kan det vara svårt att skilja symptom på bipolär sjukdom från annan psykisk ohälsa, exempelvis depression. I en ny studie har nu forskare vid Karolinska Institutet kommit fram till vilken behandling som är mest effektiv.


Behandling av bipolär sjukdom. Den som lider av bipolär sjukdom får sin diagnos först efter det att läkaren har kunnat kartlägga vilka symptom som föreligger. Här är det inga labb prover som visar bakomliggande orsaker till sjukdomen utan de extrema svängningarna i stämningsläget hos den drabbade. Manisk episo ospecificerad F30. Adler M, Häggström L, Jarbin H, Landén M, Liberg B, Mathé A, et al.


Liksom varje annan del i behandlingen är den sammanvävd med andra komponenter till en helhet. Kognitiv beteendeterapi (KBT), Dialektisk beteendeterapi (DBT) och psykodynamisk terapi. Mindfulnessmeditation kan vara bra som en del i behandlingen vid bipolär sjukdom.


Men eftersom symtomen av sjukdomen orsakas av störningar i hjärnan, så är det också där som medicinen måste ha sin verkan om den ska fungera.

Läkemedel som används vid bipolär sjukdom verkar genom att korrigera störningar i hur hjärnan reglerar humör och tänkande. Humörsvängningarna vid bipolär sjkd. Sjukdomen avslöjar sig ibland när hypomani eller mani uppträder under pågående antidepressiv behandling (detta uppfattas inte som biverkan av behandlingen utan som att en bipolär sjukdom avtäckts).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg