måndag 9 juli 2018

Kristna högtider kalender

Ladda upp dina foton, kr! Samtidigt är söndagen för oss kristna den första dagen i veckan, som början på den nya skapelsen då Jesus uppstod en söndag. Varje söndag är en påminnelse om Jesu uppståndelse och seger över dö ondska och allt destruktivt. Kyrkans kalender , kyrkoåret, kom till några hundra år efter att Jesus levde på jorden. Kristendomens högtider Inom kristendomen finns det många högtider.


De flesta av årets högtider kretsar kring händelser i Jesu liv, men det finns också högtider som lyfter fram helgon, martyrer och apostlar.

Kallas årets första dag och den fest eller helg som firas i samband därmed. Ett nyårsfirande förutsätter en exakt kalender. I den romerska kalendern räknades tidigast den mars som nyårsdag, men från 1f. Kalendern inkluderar även de kyrkliga högtiderna , dvs kalendern visar kyrkoåret. Dock används den julianska kalendern fortfarande i religiösa sammanhang av ortodoxt kristna när man firar högtider – därför infaller den ortodoxa juldagen januari.


Påsken, Jesu Kristi uppståndelse, är kyrkoårets höjdpunkt liksom söndagen, uppståndelsens dag, är veckans höjdpunkt. Påsken är högtidernas högtid i ortodoxa kyrkan. Vid sidan av påsken är de tolv stora högtiderna kyrkoårets främsta högtider : Guds moders födelse, den (21) september.

Den muslimska kalendern har alltså också tolv månader (mest känd är förmodligen fastemånaden ramadan) men efter som de är kortare då blir det muslimska året också kortare – 3eller 3dagar. Detta gör att de muslimska högtiderna (ex. eid al-fitr och eid al-adha) är på olika datum i den svenska kalendern från år till år. Svenska kyrkans liturgiska kalender har även kommit att stå som modell för kristna samfund som officiellt inte har något eget kyrkoår.


Bibelns helger - Herrens högtider Redan under de första århundradena slutade den kristna församlingen att fira de bibliska helgerna - därför att de betraktades som judiska och därför avskyvärda. I den kristna kyrkan firades vid samma tid martyren Valentinus. Den romerska festen ersattes med firandet av Valentinus, men en del av de romerska sederna bibehölls. Alla helgons dag – en kristen högtid som firas på hösten till martyrers och helgons ära och till åminnelse över de avlidna. Denna högtid handlar om evighetshoppet som innebär ett evigt liv i himlen med Gud.


Söndagar och gudstjänst. Kristi Himmelsfärd: Infaller dygn efter påsken. Denna dag är, enligt den kristna tron, dagen då Jesus fördes upp till himlen efter att han återuppstått från de döda. Pingst: Firas till minne av att den helige ande för första gången gav sig till känna vid denna tid. Vilket blev begynnelsen för den kristna kyrkan.


Många traditioner och högtider som firas i Sverige kommer från religionen. En del traditioner har en kristen bakgrund. I dag är religiösa traditioner och högtider framförallt helger då familj och vänner träffas. Det blir en julafton som inte riktigt blir som Mats hade tänkt sig… Här presenteras även julevangeliet från ett nytt perspektiv.


Den julianska kalendern var så gott det gick anpassad till att följa solåret, men inte genom observation, utan som ett fristående, teoretiskt räkneverk.

Genomgång (21:min) där SO-läraren Magnus Söderbom berättar om de kristna högtiderna som högtidlighålls under året. Med en publik kalender kan din Förening, Företag, Skola m.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg