måndag 23 juli 2018

Bra kompis på förskolan

Förskolan tar emot barn i åldern 1-år. På förskolan behöver man arbeta ofta och mycket med hur man är en bra kompis , hur man ska förhålla sig till andra och vad det innebär att vara en del av en grupp. I den här serien finns Kompiskort i A3-format, små kompissagor som handlar om hur det är att vara en bra kompis , ett kompispussel samt två mjukisdjur, Igelkott och Kanin.


Kompisboken ska dels få varje elev att tänka positivt om andra, dels bidra till att den som får tillbaks sin bok känner sig stärkt av att se vad kompisarna tycker att man är bra på. Två kompisar har bestämt att de ska leka på rasten.

En tredje kompis frågar en av dem om de kan leka på rasten. Kompisen leker gärna alla tre, men vet att det inte brukar gå så bra. På Röd intervjuas barnen en gång per termin om vad de tycker är roligt och tråkigt i förskolan , vad de blir glada, ledsna eller arga av och vad de tycker de är bra på. Dessutom delas de ofta in i grupper – både vid maten, aktiviteter och samlingar – för att öka möjligheterna till samtal.


Köp boken för kronor på Bokus här. Bli en bra kompis : en bok för barn om vänskap. Alla barn behöver kompisar. Men barn vet inte när de föds hur de ska göra för att få kompisar.

De behöver lära sig hur man får, väljer och behåller bra kompisar. Tips på aktiviteter – förskolor Tips på aktiviteter – skolor: Må bra samlingar – vad gör oss glada? Vad behöver vi för att må bra ? Inventera skolköket – vilka ekologiska produkter har vi och kan vi ha fler?


Avslappningsrundor i skogen – alla barn får sitta en stund för sig själv. Ingen aning men jag funderar på hur mycket förskolan jobbar med hur man är en bra kompis ? Under vår kompisvecka väljer vi att lägga extra focus på detta och samtalar mycket med barnen om olika kompisfrågor och hur man är en bra kompis. Befria din kompis Varje barn har en ärtpåse på huvudet och alla får gå, springa runt, framåt, bakåt eller krypa på alla fyra. Om man tappar sin ärtpåse, blir man förstena en kompis som fortfarande har sin ärtpåse på huvudet kan befria genom att plocka upp ärtpåsen från golvet och lägga tillbaka den på kompisens huvud. Nya uppdrag och kluriga utmaningar väntar barnen på förskolan ! En fråga som hjulgänget länge har förundrats över är: Hur man visar och beskriver vad en bra kompis är?


Denna kluriga uppgift har nu landat hos barnen på Rosenvägens förskola. Deras uppgift blir att försöka sätta ord på hur man är och fortsätter vara en bra kompis. Jag är inte alls kompis med alla på mitt jobb.


Jag respekterar dem och är arbetskamrat med dem (jobbarkompis skulle jag väl kunna säga), men det är ju bra också att kunna skilja på olika grader av relationer, både när man är vuxen och barn. De ska känna sig viktiga och lyssnade på.

Vi bygger på barnens behov, intressen och förmågor och all undervisning tar avstamp ur läroplanen, säger Maria. Hon berättar om begreppet fiffig kompis som handlar om att de barn som redan kan saker kan vägleda andra till att också lära sig. Vi valde att jobba förebyggande med detta kompistema där vi behandlade värdegrundsfrågor.


Under temat använde vi oss av loggboksskrivande för att dokumentera vårt arbetssätt. Genomförandet ägde rum vid fem tillfällen på två olika förskolor under en tvåveckors period. Lämningen på förskolan är en återkommande separation, som är viktig även efter inskolningsperioden. Försök att inte vara stressad just vid lämningen, eftersom stress ofta föder oro. Ifall barnet känner sig tryggt på förskolan kommer han eller hon låta sig tröstas när du gått och börja leka.


Här är vår självvärdering. Ni kan själva fylla i text i ballongerna om ni vill använda denna. Vi har texter som jag är en bra kompis , jag känner mig i trygg i skolan, jag lyssnar på andra i samlingen osv.


Barnen målar hela, halva eller inget av ballongerna beroende på om de håller med eller ej. De allt större grupperna i förskolan kräver en hel del av barn och vuxna, hänsyn och kamratskap är viktiga ledord i verksamheten. Men det är inte alltid så lätt att visa sina känslor eller att visa dem på rätt sätt.


Det är inte heller lätta att sätta ord på det som känns inuti kroppen, det som bara vill bubbla ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg