torsdag 21 december 2017

Indirekt och direkt demokrati

Skillnaden mellan direkt och indirekt demokrati är ganska enkelt. I en direkt demokrati , medborgarna fatta beslut direkt genom att föreslå lagstiftning eller folkomröstningar om lagar som är illa omtyckta, röstar för att avgöra vem som går in i ett offentligt ämbete, och erinrar om offentliga tjänstemän som inte gör sitt jobb. Man skiljer mellan indirekt och direkt demokrati.


Vid indirekt demokrati , som även kallas representativ demokrati , utser man representanter som fattar beslut i folkets namn. Dessa, som vanligen väljs, representerar då folket. Kort introfilm om direkt och representativ demokrati.

En diskuterande text som handlar om direkt och indirekt demokrati , vad systemen innebär, hur de fungerar och vilka för- och nackdelar som finns med dem. Eleven reder ut ämnet för att komma fram till en slutsats kring vilket system som är bäst. Observera att källor saknas. För att använda tjänsten Tigtag måste du vara inloggad med ett personligt konto. Hon sprang i sin tur till hotellet, glad i hågen lade hon upp tusenlappen på disken och gjorde sig därmed skuldfri på hotellet.


Just då kom turisten ne han var inte nöjd med rummet så han tog tillbaka tusenlappen som låg på diskan och drog därifrån. Idag förekommer det sällan att direkt demokrati utövas på rikspolitisk nivå, men det är vanligt på exempelvis föreningsmöten. Det förekommer dock direkt demokrati i vissa kommuner i Schweiz.

En avancerad form av direkt demokrati innebär att en del av den politiska och ekonomiska makten förflyttas till lokal nivå, byalag och liknande. Representativ (eller indirekt ) demokrati är motsatsen till direkt demokrati. Då röstar folk fram representanter (politiker) att föra deras talan i parlamentet (riksdagen). Politikerna kan mycket om demokrati.


Vilka olika demokratiska modeller finns det i Sverige och USA? Satt och läste om de olika politiska systemen och det verkar som vi har indirekt demokrati i Sverige då befolkningen röstar på partier som ska representera dem? Direkt eller indirekt demokrati ? Tvärtom, indirekt demokrati innebär en demokrati där medborgarna väljer sin representant, att aktivt delta i regeringens administration och agera på deras vägnar. I den här artikeln hittar du de viktiga skillnaderna mellan direkt och indirekt demokrati , läs en läsning. De som ser modern teknik som en möjlighet tycker att det är en fördel medan andra ser det som en svaghet.


Indirekt demokrati = Kallas även för representativ demokrati. Vi väljer politiker som representerar oss och beslutar för oss. Detta måste vi kräva av demokratin: Yttrande- och tryckfrihet. Folk måste ha rätt att tycka och skriva vad de vill. Folket har ju aldrig riktigt fått visa vad dom går för.


Det har ju alltid alltid alltid funnits en ledare och en stat som bestämt. Allt sker så otroligt långsamt genom tusentals filter av byråkrati och inkompetens.

Och , ur en ren filosofisk synpunkt så får ju ett samhälle med direkt demokrati , exakt vad dom förtjänar också. Man kan också tala om direktdemokratiska inslag, och då menar man inte ett direktdemokratiskt styrelseskick. Eftersom Sverige har haft några folkomröstningar kan man säga att vi har haft inslag av direkt demokrati.


Det finns olika typer av direkt demokrati , och det fungerar olika i olika statsskick. Principen för representativ direktdemokrati är att det ska hjälpa människor att få maximal utdelning av demokratin genom att öka möjligheterna att ändra och finjustera sin röst. Att rösta direkt i alla frågor är den extrema formen av den finjusteringen.


Men det finns andra fördelar som inte innebär lika mycket arbete för väljaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg