måndag 11 december 2017

Cancer i ändtarmen symtom

Rate climate actions and stay updated on the climate crisis. Give climate love #128154; , suggest climate ideas #128161; and give climate warnings ⚠️. Det finns flera vanliga symtom på cancer i tjock- eller ändtarmen.


Klicka för att läsa mer om symtom , orsaker och behandling av vår tredje vanligaste cancerform. Det här är några vanliga symtom som kan bero på cancer i tjocktarmen eller ändtarmen.

Du kan ha ett eller flera av deDu har blod i avföringen. I bland kan du se det själv. Det är vanligare att det upptäcks om du utreds för blodbrist. Du kan bajsa oftare eller mer sällan än tidigare. Diagnos Om man misstänker cancer kommer läkaren både att behöva undersöka ändtarmsöppningen och sista delen av tjocktarmen med ett finger (per rectum) och ”titta in” i ändtarmen (rektoskopi) och även undersöka resten av tjocktarmen, så kallad koloskopi.


Ett annat symtom vid cancer i ändtarmen som många upplever är att det är svårt att tömma tarmen och det kan kännas som att man aldrig kan tömma den helt. Man kan också få symtom som diarréer eller förstoppning som inte går över. En del upptäcker även blod i sin avföring som ett av några tydliga symtom på ändtarmscancer.

I vissa fall utgår tumören från celler i analkanalen och sitter då i närheten av ringmusklerna. Blodbrist, anemi, kan ge symtom i form av trötthet, andfåddhet, blekhet, huvudvärk eller hjärtklappning. Risken för en bakomliggande tarmcancer stiger med åldern och är högst efter års ålder.


Polyper är utväxter på slemhinnan i tjocktarmen (kolon) och ändtarmen (rektum). De är ofta godartade men kan ibland utvecklas till cancertumörer (kolorektal cancer ). Polyper är relativt sällsynta före års ålder, men ökar till hos personer över år i länder med hög förekomst. Vid cancer i tjocktarmen och speciellt i ändtarmen förekommer ofta blod i avföringen. Vanliga symtom är därför också anemi och dess följder, som trötthet, andnöd och svindel. Ibland orsakar cancern obstruktion i tarmen, vilket leder till att patienten kastar upp, inte har avföring och har svåra buksmärtor.


ANALCANCER ( Cancer ani) Skivepitelcancer i analöppningen och analkanalen debuterar vanligen med blödning på samma sätt som cancer recti, men till skillnad från denna kan även smärtor förekomma. En del tidiga analcancrar liknar analfissurer och ger samma symtom. Smärtan är dov, molande och uppträder i samband med defekation. Cancerformer där symtomen är vanliga: Huvud-hals- cancer. Svårigheter att kissa eller blod i urinen.


Symptom i den undre halvan av kroppen inkluderar trötthet i ländryggen, tryck i buken samt klåda i det anala området. Klådan tillskrivs ofta hemorrojder, så många vänder sig till klassiska krämer och behandlingar för att lindra obehaget för detta hälsoproblem som man inte ofta delar med andra.

En knöl i bröstet en mycket vanligt symptom på bröstcancer, känner du att du har en knöl (utöver bröstkörteln) under huden invid bröstet bör du ta kontakt med en läkare. Om du plötsligt får svårare att svälja din mat, kan det kan handla om cancer i matstrupen. Det är den näst vanligaste tumörformen, efter prostatacancer hos män och bröstcancer hos kvinnor. Oftast är sjukdomen föregås av utvecklingen av polyper, proktit, fistlar och sår, analfissurer.


Den officiella medicinen i diagnosen av cancer i linje kolon delar symptom i fyra grupper som skiljer sig i träffsäkerhet i patienter. Mest rektal cancer börjar som en onormal tillväxt av vävnad , en så kallad polyp , på väggen i ändtarmen. De flesta symtom på ändtarmscancer är också symptom på andra villkor. Symtom på tjocktarmscancer. Varning Enligt National Cancer Institute , smärta är inte ett symptom på tidigt stadium ändtarmscancer.


I sidle på sidorna, är ändtarmen begränsad av mjuk vävnad och ben. Framför, är ändtarmen begränsad av urinblåsa och prostata hos mannen och av vagina, livmoder och äggstockar hos kvinnan. När en cell eller celler som kantar ändtarmen bli maligna, växer de första lokalt och kan invadera helt eller delvis genom väggen i ändtarmen. Precis som fistlar är de flesta anala symtom helt ofarliga. Men oavsett om man är ung eller gammal bör man söka läkare för att utesluta att det kan handla om en tumör.


Bland de patienter som kommer till oss med cancer är det inte ovanligt att man gått länge med sina anala besvär utan att få rätt diagnos. Du kan känna dig trött. Du kan gå ned i vikt utan att veta varför.


Det kan trycka mot ändtarmen. Du kan snabbt bli mätt när du äter eller tappa lusten att äta. De kan också bero på till exempel ofarliga cystor på äggstockarna, muskelknutor eller någon annan sjukdom.


Om du drabbats av äggstockscancer är symptomen ofta vaga. Läkaren kommer att undersöka dig genom att leta efter svullna lymfkörtlar, trycka på din mage samt kontrollera dina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg