fredag 8 december 2017

Ta körkort transportstyrelsen

Jag ska ta körkort Du behöver ett giltigt körkortstillstånd för att få övningsköra och göra körkortsprov. Läs hur du ansöker om körkortstillstånd och förarbevis. Vill du ta körkort för till exempel tung lastbil eller buss (C C1E, C, CE, D D1E, D och DE) ska du ansöka om körkortstillstånd för grupp och 3. Annars krävs ett körkort för personbil (B).


Du som har ett körkort för lätt motorcykel (A1) eller mellanstor (A2) får köra trehjuliga motorcyklar med en nettoeffekt på högst kW.

En ansökan ska innehålla en hälsodeklaration som du själv fyller i och ett synintyg. Här hittar du information om hur Transportstyrelsen behandlar personuppgifter som samlas in via webbplatsen och genom våra e-tjänster. Här förlustanmäler du ditt körkort och beställer samtidigt en blankett (grundhandling) för förnyelse av körkortet. Du har inget körkort från något annat EES-land. Om du har ett sådant körkort går det att byta ut mot ett svenskt.


För att få övningsköra med personbil eller lätt lastbil med tungt släp ska du ha ett körkortstillstånd för grupp och du ska ha fyllt år. Vad händer om polisen tar ditt körkort ?

Polisen kan omhänderta ditt körkort direkt på plats vid trafikbrott. Tullverket eller Kustbevakningen får ta sådana beslut. Läs mer vad som händer om Polisen tar ditt körkort. Om du gör dig skyldig till vissa brott och förseelser kan vi återkalla ditt körkort. Om din förnyelse blir godkänd tar det cirka fem arbetsdagar innan du kan hämta ditt nya körkort hos ditt postombud.


Om du inte skickar in grundhandlingen kan Transportstyrelsen komma att förelägga dig om att förnya körkortet. När det är dags att förnya ditt körkort skickar Transportstyrelsen ut grundhandlingen till den adress där du är folkbokförd. Om körkortet har kommit bort, blivit stulet eller skadats. Om ditt körkort har kommit bort, blivit stulet eller skadats ska du anmäla det till Transportstyrelsen. Innan du får genomföra körprovet ska du visa upp ett giltigt svenskt körkort med behörighet B eller ett giltigt utländskt körkort med behörighet B, som är utfärdat i annan stat inom EES.


Om du inte har ett giltigt svenskt körkort ska du dessutom visa upp en giltig och godtagbar id-handling. Broschyrer och filmer om körkort och förarprov. Till broschyren Allt om körkort i webbutiken.


Att ta körkort är en av livets milstolpar. Oavsett om du är ung eller gammal, bor på landet eller i stan, om du tänker köra bil ofta eller föredrar att pendla, kommer ditt körkort alltid att finnas där.

Alla har olika förutsättningar för att ta körkort. Det snabbaste sättet är att ansöka och betala direkt på internet (där hittar du också aktuella priser), men det går också bra att beställa blanketter hem till sin folkbokföringsadress. I sådant fall får man dock räkna med att det tar lite längre tid.


Regeringen har beslutat att denna myndighet är Transportstyrelsen. Ta med dig en godtagbar och giltig ID-handling till körprovet. Se till att släpvagnen är lastad på korrekt sätt.


Förankra lasten på föreskrivet sätt. Du måste vara permanent bosatt i Sverige. I kartan hittar du Förarprovs alla provplatser, adresser, öppettider, vilka provtyper som genomförs på de olika provplatserna och om det finns möjlighet till. Alla som ska göra prov för körkort ska fotografera sig hos Trafikverket Förarprov. Du kan inte ta med eget foto.


Detta gäller även dig som redan har körkort och ska göra prov för ny behörighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg