onsdag 27 december 2017

Överlåtelse hyresrätt dödsbo

Vi bevakar och visar utbudet av lediga lägenheter från kommunala och privata hyresvärdar. Vi uppdaterar dagligen utbudet av första- och andrahandskontrakt i ditt bostadsområde. Vi samlar alla hyresannonser - även de från privata hyresvärdar utan kö. Vi hjälper före, under och efter flytten.


Skulle hyrestiden löpa ut innan ett tillstånd om överlåtelse hunnit meddelats, har dödsboet rätt att få hyresavtalet förlängt om tillstånd senare meddelas. Av § Hyreslagen framgår att ett dödsbo efter en avliden hyresgäst under vissa förutsättningar kan överlåta en hyresrätt utan hyresvärdens samtycke. Dessa förutsättningar är att överlåtelsen skall ske till en dödsbodelägare eller någon annan till hyresgästen närstående som varaktigt sammanbott med denne. En sista förutsättning för överlåtelse är att den som ska överta lägenheten blir godkänd enligt våra regler.


Det är du som hyresgäst som vid ansökan måste styrka att förutsättningarna för överlåtelse är uppfyllda. Ansöker dödsbo om överlåtelse skall ansökan undertecknas av person som har rätt att teckna i dödsboets namn. Det går inte att testamentera bort en hyresrätt.


Överlåtelse hyresrätt dödsbo

Du kan inte automatiskt överta dina föräldrars eller syskons lägenhet eller testamentera bort en hyresrätt. För att en överlåtelse ska godkännas behöver du som hyresgäst styrka ert varaktiga samboende. Förälder och barn ska ha bott tillsammans varaktigt. Dör föräldern plötsligt och oförutsett kan det räcka att man bott ihop kortare tid. En kompis, inneboende eller andrahandshyresgäst kan inte överta ett hyreskontrakt.


En hyresrätt kan inte ingå i ett testamente. Denna rätt skall styrkas med fullmakt. Efter att kvinnan gick bort ansökte hennes dödsbo om ett tillstånd att överlåta hyresrätten till hennes barnbarn. Hovrätten beslutade sig för att neka dödsboets begäran.


Överlåtelse hyresrätt dödsbo

Enligt jordabalkens regler har hyresgästens dödsbo rätt att ansöka om tillstånd för att överlåta hyresrätten. En sådan ansökning görs hos hyresnämnden. Om en överlåtelse av en fastighet sker mot ersättning, men ersättningen inte motsvarar den överlåtna tillgångens marknadsvärde, brukar man säga att det är frågan om ett blandat fång.


Det finns ett överlåtandeförbud i kap. Dödsboet vill överlåta hyresrätten. Detta medför att en hyresgäst inte kan överlåta sin hyresrätt till annan om inte hyresvärden ger sitt samtycke härför.


I paragrafen framgår det att dödsboet får överlåta hyreslägenheten till en dödsbodelägare, eller en närstående, under förutsättningen att den som ska ta över lägenheten varaktigt sammanbott med den avlidna hyresgästen och att hyresnämnden lämnar tillstånd till överlåtelsen. Ansökan om överlåtelse av hyresrätt. Här kan du läsa mer om vad som gäller när en bostadsrätt byter ägare. Vill du överlåta din lägenhet måste ansökan om överlåtelse lämnas in och bli godkänd av KundCenter innan du som överlåter kan söka en ny bostad hos oss. Söker du bostad innan ansökan lämnats in kommer ditt avtal sägas upp i samband med att du får en ny lägenhet.


I vissa fall har du rätt att överlåta bostaden. Den efterlämnade övertar eventuella skador i lägenheten. Våra krav på dig som vill ha en bostad.


Vi gör en kreditkontroll och tar boendereferenser på dig som är aktuell för en bostad hos oss. Ett dödsbo ska deklarera för år efter dödsfallsåret om boet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg