tisdag 12 december 2017

Narcissist motsats

Narcissist motsats

Skapa konto med e-post. Fyll i din e-postadress och ett valfritt lösenord för att skapa ett konto. Du kan sedan börja spar ord i egna listor direkt. Eftersom jag inte har råd till terapi så försöker jag reda ut saker på egen hand eftersom jag inte känner mig. Tvärtom den rådande uppfattningen att narcissister skulle ha en överdriven självkänsla handlar det alltså om motsatsen : Att självkänslan är så bräcklig och outvecklad att de måste känna sig överlägsna andra – för att kunna stå ut med sig själva.


Narcissist motsats

Läs mer: För mycket beröm kan göra dina barn till narcissister. Narcissister är experter på att uppvigla, skapa intriger och smutskasta personer som står i vägen för personens stora ego. Här är tecken på att du har med en narcissist att göra, samt hur du ska bemöta densamma. I sin bok Les manipulateurs sont parmi nous räknar den franska psykoterapeuten Isabelle Nazare-Aga upp drag typiska för en narcissist (enligt henne skulle listan kunna göras längre). Hon hävdar att om personen i fråga (man, kvinna eller barn) passar in på minst av dessa beskrivningar rör det sig helt säkert om en narcissist.


Om du har en relation till en narcissist befinner du dig i en giftig relation. Giftiga relationer har en sak gemensam – de dränerar oss på vår livsglädje och energi. Som tur är följer giftiga relationer oftast ett relativt förutsägbart mönster.


Narcissist motsats

Det gör att du kan börja fundera på egna strategier och eventuellt ligga steget före. Det finns tre viktiga bitar av information som narcissister ofta samlar i idealisefasen av relationen där de först ger dig överdrivet mycket kärlek och väller över dig med uppmärksamhet, för att de senare ska vända allt till motsatsen. Brister, osäkerhet och hemligheter du har anförtrott dig till narcissisten.


I fallet med narcissister är det lite annorlunda. Man behöver inte ha gott självförtroende för att vara narcissist – faktum är att gott självförtroende snarast är motsatsen till den grandiosa självbild som kännetecknar en fullblodsnarcissist. Att öka din produktivitet är inte att jobba mer, utan raka motsatsen. Att vara mer produktiv är att göra mer på mindre tid.


Slutmålet är att göra ditt jobb med total effektivitet så att du kan få mer fritid. Eftersom narcissisten har svårt att se sina egna fel och brister har personen också svårt att ta kritik, och kan istället bli arg, skylla ifrån sig, eller strunta i att lyssna. För en narcissist är en mänsklig källa i allmänhet lika bra som en annan, men för att rädda ansiktet kommer de att övertyga sig själva om att du inte var värd det, att de förtjänar bättre.


Du kommer inte bli mer än en fläck i deras minne, av ingen betydelse och utan intresse. I motsats till patienter med Borderline personlighetsstörning, självbild av en narcissist är stabil, han eller hon är mindre impulsiva och mindre självförgörande eller självdestruktiva och mindre avser nedläggning frågor (inte som klamrar sig fast). De står inte ut med kritik och de behöver att folk tänker högt om dem. Om du gör motsatsen , kommer en narcissist komma efter dig för att du förolämpade och äventyrade det som är allra heligast för honom – han själv. Och är du själv högkänslig med mycket empati så kan du vara narcissistens raka motsats.


Hur känner man då igen en narcissist ? Ett utmärkande drag är grandiositet, vilket innebär ett överdrivet högt självförtroende. Kritik rinner av som vatten på en gås, eftersom den rimmar illa med den egna självuppfattningen. Om kritiken framförs inför andra, kan reaktionen däremot bli mer aggressiv. Allting handlar om dem själva! En narcissist delar inte ditt värdesystem och världsbild!


Personer som ifrågasätter dem, smutskastas, marginaliseras, hånas och hotas. N-personligheten ser till att ha ja sägare omkring sig. De är grandiosa och är ”experter” på allt!


Att ta ett nej från en annan person alternativ. Narcissism är en personlighetsstörning som präglas av självupptagenhet, självförhärligande och överdriven tro på den egna förmågan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg