onsdag 27 december 2017

Fyra hörn övning frågor

Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris livsmedel. Ledaren ger ett påstående, deltagarna får välja på att ställa sig i ett hörn , tre hörn har givna val och ett är öppet. Forma smågrupper utifrån hörnen och låt deltagarna diskutera varför de valt just det hörnet.


Om någon fråga är väldigt het och det verkar finnas ett behov av att fortsätta diskutera den kan det vara bra att följa upp den efter övningen.

Försök att ha ögonkontakt med alla men ställ bara frågor till de som vill säga något. Det ska alltid gå att säga ”pass” som deltagare om man inte vill prata. Genomförande: Ledaren ställer en fråga och ger fyra olika alternativa svar.


Varje svarsalternativ har sitt eget hörn i rummet. Det fjärde alternativet är öppet för egna förslag. Deltagarna tar ställning genom att ställa sig det hörn som bäst representerar det svarsalternativ de tycker passar bäst in på deras åsikt.


Vid en ” fyra hörn - övning ” ger ledaren gruppen fyra valmöjligheter utifrån en given situation. Du kan själv konstruera sådana exempel ur vardagslivet, ur tidningsartiklar, ur konfliktsituationer mm.

Fyra hörn 1:Utvecklingsbart… Välj ut en fråga som ni vill fördjupa och åstadkomma en utveckling kring. I par skriver ni ned fem åtgärder i form av en. Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet. Om någon deltagare står ensam i ett hörn , ställer sig ledaren där och samtalar med deltagaren.


Varje hörn för sedan berätta om vad de har pratat om. De som vill byta hörn efter att ha hört alla får göra det. Försök få eleverna att motivera sitt val av hörn. Det gör inget om ni inte hinner med alla påståenden, det är viktigare att få igång diskussioner och ge eleverna chans till reflektion. Formen på övningen kan vara direkt och enkel som till exempel heta stolen, värdebarometer, eller fyra hörn.


Material och verktyg: Frågor och påståenden nedan. Längst ner på sidan hittar du en knapp för att ladda ner övningen som pdf. Gå gärna ut på skolgården eller till en park eller skog för att genomföra övningarna Fyra hörn och Stå på linjen. Deltagarna väljer hörn och berättar för någon i samma hörn om vad som fick dem att gå just hit.


Läs upp frågan och de olika svarsalternativen. Fråga sedan några ifrån varje hörn om hur de tänkt. Här får också deltagarna möjlighet att ändra ställningstagande under diskussionens gång.

Välj en frågeställning eller ett påståen-de, till exempel vilken frukt som är godast. En övning som rör lyssnandet. Målet är att eleven ska fundera över sin egen syn på lyssnandet och hur eleven själv är i klassrummet.


Ingenting är rätt eller fel! Den här övningen kan utformas som fyra hörn - övning eller som en diskussionsövning där eleverna diskuterar i mindre grupper för att sedan sammanfatta vad de kommit fram till. Här finns det tips på övningar som är bra för att avsluta en workshop eller utbildning om fördomar och diskriminering med. Exempel på värderingsövningar är hörn och Heta stolen.


I materialet har vi föreslagit påståenden att använda i övningarna. Du kan också själv hitta på påståenden eller att frågor att använda. Om du hittar på egna påståenden är det bra att tänka på att de olika alternativen ska vara ”jämna”.


Denna typ av övningar är speciellt bra för att diskutera frågor som inte har något givet svar. Värderingsövningar är ett superbra sätt att skapa reflektion och diskussion bland både aktiva och ledare. Här ser du olika exempel på värderingsövningar samt exempel på påståenden som du kan använda vid övningarna.


En fyra hörn - övning är en diskussionsmetod som är väldigt bra att få igång diskussioner med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg