onsdag 1 november 2017

Gravid trött tredje trimestern

Trötthet under tredje trimestern. Under den tredje och sista trimestern kan du förvänta dig att dina energinivåer fortsätter att sänkas. Ditt barn växer, din kropp förändras och det krävs mer energi för att få saker gjorda. Alla extra ansträngningar tömmer lätt ditt energiförråd och du kan känna dig mycket trött och utmattad.


Den tredje trimestern är inte direkt känd för att erbjuda världens bästa nattsömn.

Magen har tagit enorma proportioner, bebisen lever aktivt där inne och kissnödigheten från första delen av graviditeten har infunnit sig på nytt. Under den här tiden faller du inte i djupsömn så ofta och uppvaknanden sker titt som tätt. Din graviditet delas in i tre tremestrar. Här ser du översikten över hur länge varje trimester varar. I samband med det kan du uppleva nya symptom eller att tidigare plågor försvinner.


Det sker självklart inte över en natt, utan i en övergångsfas. Svullnad under graviditeten : Tips för att lindra obehaget. Att ta reda på hur man minskar och lindrar det hjälper dig att leva mer bekvämt medan du är gravid.

Magen är nu stor och fostret kan röra mycket på sig vilket kan påverka vardagen. Vissa kvinnor kan i tredje trimestern må bättre än någonsin medan andra måste vila mycket. Från vecka till vecka 4 eller om det drar ut på tiden. Nu närmar sig slutet av graviditeten. För de allra flesta börjar kroppen märka av den extra vikten som har tillkommit, magen är större och kroppen känns otymplig.


Bara detta att förflytta sig kan kännas jobbigt och tröttheten kan öka. De sista veckorna av graviditeten behöver kvinnan vila allt oftare. Precis som i början av graviditeten är det vanligt att man de sista veckorna känner sig extra trött. Ta vilopauser ofta och ät ordentligt.


Kvinnans lungkapacitet har ökat vilket är en förutsättning för att orka syresätta sig själv och barnet. Du som är gravid kan känna att känslorna och humöret svänger, precis som i början av graviditeten. Livmodern är ofta så stor att det kan vara svårt att röra sig som vanligt. Mjölkkörtlarna i brösten förbereder sig på att producera mjölk. Den första mjölken kallas råmjölk och kan läcka från brösten redan nu.


Tredje trimestern – träning under graviditeten. Sista tredjedelen av graviditeten är ett träningspass i sig, bara att bära runt den varje dag växande magen!

Andra trimestern brukar vara den bästa tiden: du mår bättre, du har tillräckligt med energi och magen är inte i vägen. Träna de övningar som känns bra för dig. Under sista delen av graviditeten kan du fortsätta träna med vissa modifikationer: du kan inte ligga på magen och måste tänka mer på hållningen och träna dessa muskler. Den sista delen av graviditeten , tredje trimestern startar vecka och pågår fram till förlossningen. Magen är stor, barnet tar mer plats och kan trycka undan de inre organen samt skapa en obehaglig känsla.


Som kvinna kan du känna dig otymplig och minsta lilla kan vara tungt. Hur ska du träna under tredje trimestern ? Eller: kan man ens göra det? Det gäller att veta vad du ska satsa på och vilka övningar som leder dig dit du vill.


Trimester nr pågår mellan graviditetsvecka och 40. Det är stor skillnad mellan att träna när du är i vecka och när du är i vecka 39. Alla babyens organ i början av tredje trimestern skapas, bildas och nu handlar det bara om att förbereda dem för att existera utanför moderns livmoder. Så påverkas du av trimester 3. Nu börjar graviditeten märkas ordentligt. Du är tung och har svårt att röra dig som du är van vid.


Kanske upplever du också att du binder vatten i kroppen. Så ska du äta under trimester 3. Barnets hjärna växer snabbt under den tredje trimestern. Yrsel och svimningskänslor under graviditeten är mycket vanligt.


Rädslan att yrseln ska få en att trilla och skada barnet är stor. Om du känner av yrsel eller svimningskänslor så ska du försiktigt sätta dig ner. Läs mer om yrsel under graviditeten på Babyhjälp.


Du kanske känner till att blödande tandkött är en varningssignal, men det finns flera andra tecken på tandköttssjukdom som är viktiga att ha koll på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg