onsdag 15 juni 2016

Tjänstepension enskild egendom

Välkommen du också, vi ger dig nyckeln till en schysst pension! Vi värnar om din framtid. Din tjänstepension i trygga händer. Vi tipsar dig gällande pension.


Vad sätter din arbetsgivare in?

Det här får du i pension. Behöver du hjälp eller goda råd? Hör av dig till oss på Kundservice. Teckna en tjänstepension hos Avanza.


Genom att göra ett aktivt val till tjänstepensionen kan du maximera din pension. All makarnas egendom ingår nämligen inte nödvändigtvis i bodelningen. Makars egendom delas upp i dels så kallat giftorättsgods och dels i så kallad enskild egendom , se ÄktB 7:1.

Ska tjänstepensioner ingå i bodelningen. Huvudregeln vid bodelning är att all egendom som inte är enskild egendom ska ingå i bodelningen, kap. Till enskild egendom räknas exempelvis egendom som undantagits från bodelningen genom äktenskapsföror kap. Som företagare måste du själv kompensera för den uteblivna tjänstepensionen genom eget sparande till pension. En tumregel brukar vara att du sparar cirka procent av din lön.


Egendom kan bli enskild genom at det i samband med arv, gåva eller äktenskapsförord föreskrivs särskilt att egendomen ska vara enskild. En annan typ av egendom som ska skiljas från giftorättsgodset är rättigheter som inte kan överlåtas eller som är av personlig art. Vid en skilsmässa kan det komma som en obehaglig överraskning att tjänstepensionen betraktas som enskild egendom när lönen tidigare tillfallit de gemensamma tillgångarna.


Egendom och tillgångar som en person äger kan vara enskild egendom för den personen. För att egendom ska utgöra enskild egendom kan det antingen ha tillkommit genom äktenskapsförord som är ett avtal mellan två makar om att viss egendom ska vara enskild egendom. Som vi nämnt ovan kallas egendom som ska omfattas av giftorätt för giftorättsgods och ingår vid bodelningen. Annan egendom , som på något sätt undantagits, är enligt äktenskapsbalken enskild egendom och ska inte ingå vid bodelningen. Detta har i ert fall aktualiserats genom ett villkor från tredje man vid gåvan av huset till din fru.


REDAKTIONEN SVARAR: Hej Fred och grattis till arvet! Nej, kapitalförsäkringen är inte enskild egendom vid en eventuell skilsmässa. För att den ska bli det måste du och din fru särskilt avtala om det.

Gör ni inte det kommer den att ingå i giftorättsgodset, där alla tillgångar räknas samman och delas upp mellan. Förra veckan träffade jag en kvinna och en man som båda driver enskilda firmor. De kontaktade mig för de hade varit hos banken och fått rådet att spara privat till sin pension. Nu ville de få lite information från mig om vad som gäller när man har enskild firma.


Och det var bra för det finns nämligen en fälla man lätt kan kliva i. Avkastning från enskild egendom , exempelvis utdelning på aktier, blir däremot giftorättsgods om inget annat föreskrivits i samband med att egendomen gjordes enskild. Den enskilda egendomen ingår, till skillnad från giftorättsgods, inte i bodelningen vid skilsmässa eller den ena partens dödsfall, om inte den ägande parten går med på. Tjänstepensionen betalas av din arbetsgivare men du som anställd får välja hur pengarna ska placeras.


Makarnas egendom är antigen enskild egendom eller giftorättsgods. I den mån egendomen är giftorättsgods ska den normalt ingå i bodelning. Undantag finns dock, bland annat kan viss personlig egendom och egendom av särskilt slag, som i och för sig tillhör kategori gifträttsgods, undantas från bodelning. För egendom inom äktenskap skiljer man mellan giftorättsgods och enskild egendom. All egendom som inte är enskild egendom är giftorättsgods.


Egendom kan inte vara enskild med någon slags automatik, utan det krävs att egendomen bestämts ska vara enskild t. Enskild egendom (Läs om enskild egendom på nästa sida.) Jag vill att de pengar som förmånstagare erhåller från förs äkringen och avkastningen därifrån ska vara enskild egendom. Vid en gåva från någon annan än den andra maken om det står i gåvohandlingen att egendomen som personen får i gåva ska vara enskild. Att arvingarna ärver egendomen som enskild egendom innebär att denna inte kommer att ingå i en bodelning om arvingen skiljer sig eller avlider.


Genom att skriva ett testamente, i vilket du föreskriver att egendomen ska ärvas som enskild egendom , gör du vad du kan för att det arv som du efterlämnar kommer att stanna “inom släkten”. Enskild näringsverksamhet, handelsbolag eller kommanditbolag. När du driver enskild näringsverksamhet, handelsbolag eller kommanditbolag är det överskottet som du deklarerar och skattar för som ger dig allmän pension.


Ju mindre överskott du skattar för, desto mindre blir din allmänna pension. Sammanfattning – hur egendomen blir enskild. För att skydda egendom som man ger bort från att ingå i bodelning måste gåvobrev upprättas med föreskrifter om att egendomen skall utgöra enskild egendom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg