tisdag 21 juni 2016

Fyra hörn övningar för barn

Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris livsmedel. Forma smågrupper utifrån hörnen och låt deltagarna diskutera varför de valt just det hörnet. Blir någon ensam i ett hörn diskutera du som ledare med den eller parar ihop den med ett annat hörn.


Smågrupperna berättar sedan för hela gruppen hur de resonerat.

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet. Efter övningen ska du svara ärligt om någon ställer en fråga till dig. Det bör vara ett visst tempo!


Stanna inte upp för djupare diskussioner. Om någon fråga är väldigt het och det verkar finnas ett behov av att fortsätta diskutera den kan det vara bra att följa upp den efter övningen. Man kan vara en bra förebild för barn och ungdomar fastän man röker eller snusar.


Om man är full och råkar ut för något brott får man skylla sig själv.

Det är aldrig försvarbart att köra bil när man har druckit alkohol. Jämställdhet, jämlikhet. Fyra hörn Fyra hörn är en övning som används för att komma igång med diskussioner och för att synliggöra åsikter och värderingar. På ett lättsamt sätt aktiveras samtliga deltagare både i tanke och i kroppen. Fyra hörn Är en övning för att synliggöra åsikter och tankar i gruppen.


Den kan också användas för att fördjupa en heta stolen eller heta linjen övning , genom att arbeta vidare med ett påstående och de motiv som gavs på det. RFSL Ungdom har tillsammans med Forum för levande historia tagit fram metodmaterialet BRYT! Heta stolen, Heta linjen, Fyra hörn och Oavslutade meningar. För alla som arbetar med barn är det viktigt att sätta sig in i ungas rättigheter.


Vi som driver nättidningen håller ofta föreläsning om Barnkonventionen och barns rättigheter. Man kan också läsa på om Barnkonventionen på egen han eller få utbildning från bland annat UNICEF:s barnrättsinformatörer eller Rädda Barnen. Du som leder övningen börjar med att förklara att övningen syftar till att alla tillsammans ska räkna till 25. Till övningen så finns det fyra regler: En person får bara säga en siffra i taget. Läs upp frågan och de olika svarsalternativen.


Varje hörn av rummet representerar ett svarsalternativ. Deltagarna väljer hörn och berättar för någon i samma hörn om vad som fick dem att gå just hit.

Fråga sedan några ifrån varje hörn om hur de tänkt. Men hur gör man jämställdhet? Det här häft et är till för att hjälpa dig att ta ett första steg för att arbeta med jämställdhet på din avdelning, i din ledargrupp och kårstyrelse. Denna typ av övningar är speciellt bra för att diskutera frågor som inte har något givet svar.


Värderingsövningar är ett superbra sätt att skapa reflektion och diskussion bland både aktiva och ledare. Här ser du olika exempel på värderingsövningar samt exempel på påståenden som du kan använda vid övningarna. FYrA HÖrN GÖr SÅ HÄr: Fyra hörn är en värderingsövning, där eleverna tar ställning till en för temat relevant fråga.


Samtidigt som frågan ställs presenteras fyra olika svarsalternativ, varav ett alltid måste vara öppet (eget förslag). Varje svarsalternativ tilldelas ett hörn av det rum man är i. Det finns två svarsalternativ. Alternera mellan hörnen på kortsidorna vid varje fråga. Eleverna måste ställa sig i ett av hörnen.


Politiska beslut krävs för förändring. Dessa tre påståenden och många fler hittar du i Energifallets Så tycker jag – värderingsövningar för mellan- och högstadiet. Vi brukar dela upp klassen i fyra lag och dela gymnastiksalen så den blir halv med plintar, eller bänkar.


I alla hörn ställer vi en bänk liggande på sidan med sittytan som målyta vinklad mot mitten av spelplanen. De bänkarna ska fungera som mål. Varje lag ställer sej bakom en bänk i vars ett hörn och sen är det dags att börja.


Denna sidan använder cookies för att förbättra din upplevelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg