torsdag 23 juni 2016

Bok om separation för barn

Alltid ett aktuellt urval av böcker - Köp dina böcker hos Akademibokhandeln! För dig som älskar böcker ! Mår små barn verkligen bra av att bo växelvis hos sina. Hur berättar man för barnen att man ska separera?


Hur ska man kunna vara bra vuxna förebilder när man är oense om allt? Det är några av frågorna d.

Barnet behöver höra många gånger att hen inte är orsak till separationen. Barnet kan ha fått för sig det om hen till exempel hört föräldrarna bråka om hen eller något hen gjort. Då kan barnet dra slutsatsen att det är ”jag” som är orsak till att föräldrarna är osams och vill separera. Kan det finnas något positivt för barn med en separation eller skilsmässa? Den största vinsten för barnet är att man har chans att bygga ­något som är bra, och som gör en till en glad förälder hemma.


Att hamra på i en relation som inte är bra, och som man inte mår bra i, är inte bra för barnet. Där har vi forskningen i ryggen. Hos oss hittar du såklart alla älskade, klassiska barnbokskaraktärer som Pippi Långstrump, Mamma Mu, Alfons Åberg, Mumintrollet med flera hos oss.

Med vi har naturligtvis även barnens alla nya favoriter så som Sigge, Vips och Puck. Eftersom barn ofta är lojala med sina föräldrar är det lättare om du som förälder talar om för barnet att det är okej att prata med andra om separationen. Barn kan också få stöd av kommunen eller landstinget. En del kommuner erbjuder exempelvis samtalsgrupper för barn som har separerade föräldrar. Om den ena föräldern har träffat en ny partner är mitt råd att vänta med att berätta för barnen tills de nya rutinerna och familjekonstellationerna har fått sätta sig och att barnet har kommit tillrätta i dem.


Om en ny partner presenteras för fort kan barnet känna sig utbytt. Visa att trauman kan hanteras. Barn tittar på oss, de ser hur vi reagerar och agerar.


Se till att ni bearbetat den värsta chocken innan ni berättar. Skickas inom 1-vardagar. Vårdnaden om barnen och boende. Gemensam vårdnad ska inte blandas ihop med var och hur mycket barnen bor hos någon av föräldrarna.


Att ha vårdnaden om ett barn betyder att ha det rättsliga ansvaret för barnets person och föräldrar kan ha gemensam vårdnad även om barnet bor mest hos en av föräldrarna. Om du besöker ditt biblioteks hemsida kan du säkert söka böcker med hjälp av ämnesor som t. En annan bra sökkälla är. Den mest moderna i sitt slag med härliga nytagna bilder.


Ett oumbärligt stöd för alla som lever med små barn.

Stora boken om barn har med rätta beskrivits som trygghet mellan två pärmar. Genom att ständigt uppdateras och granskas har den lyckats behålla sin position som det svenska standardverket om barn och föräldraskap. I mina böcker om Sparvel tar jag upp ganska svåra ämnen, som barn ändå kan känna igen sig i. Jag skriver i dem om saker som barn funderar på och de är bra för både barn och föräldrar att utgå ifrån om man ska diskutera sådana här saker.


Orsaker till separationen är ett exempel på något som kan vara svårt för barnen att förhålla sig till. Man vet oftast inte vad som sker framåt i tiden, om det blir separation , om saker kan lösas eller var man ska bo. Så säg inte mer än vad du själv vet, tipsar barnpsykologen.


I sin bok berättar Jana Söderberg om en vanlig pappa som uttryckte saken som så: ”Jag har svårt att acceptera min sexårings vredesutbrott om hon inte kan förklara varför”. Men man kan mycket väl respektera utan att förstå! Bara finnas där som stöd för barnet , ifall det vill ha någon att prata med – eller bara en kram. Mer fakta om separation och skilsmässa när barn är inblandade hittar du även på socialstyrelsens hemsida.


De som läst avsnittet om separation eller skilsmässa när barn finns i relationen läste även mer om underhåll, om barns boende vid separation eller skilsmässa och om en separations påverkan på barn 0-3år. Vi avvisar då din flyttanmälan för barnet och startar en utredning om var barnet ska vara folkbokfört. Vi frågar er vårdnadshavare bland annat om var barnet sover och går på förskola eller skola. Innan vi fattar beslut får vårdnadshavarna ta del av de uppgifter som kan komma att påverka beslutet.


I arbetet som RELATIONSCOACH är det mitt mål att du skall kunna känna igen dig, hämta tröst, styrka, inspiration bland blogginläggen och kommentarerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg