måndag 13 juni 2016

Hur delas pension vid skilsmässa

Vid skilsmässa ska en bodelning upprättas (kap. § äktenskapsbalken). Huvudregeln är att vid bodelning ska giftorättsgodset delas lika mellan makarna ( kap. § äktenskapsbalken ). Giftorättsgods är all egendom som inte gjorts enskild genom exempelvis testamente, gåva eller äktenskapsförord ( kap. och §§ äktenskapsbalken ). Hur dessa rättigheter ska behandlas vid en skilsmässa mellan makar är en fråga som fått uppmärksamhet efter de pensionsreformer som ägt rum i Sverige det senaste decenniet. Dagens ämne är allvarligare och handlar om hur pensioner delas vid skilsmässa , något som många inte känner till förrän det för sent.


Tyvärr är det inte alla äktenskap eller partnerskap som håller livet ut.

Det sägs att tiden efter semestern är en vanlig tid för många par att separera. Vid en eventuell skilsmässa delas lån lika, men inte pension. De vanligaste och självklara råden för hur kvinnor ska ska få upp sin lön och stärka sin pension kan vi vid det här laget, eller hur : Dela på föräldraledighet, deltid och vabbande. Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill. Den samboegendom som samborna har när förhållandet upphör ingår i bodelningen och allt som köps därefter ingår inte.


Om det inte görs kan pengarna bli föremål för bodelning vid skilsmässa. Det leder i så fall till att syftet med sparandet uteblir eftersom dessa pengar ska delas mellan makarna precis som allt annat de äger med giftorätt”, skriver Alectas pensionsekonom Eva Adolphson i rapporten Deltidsfällan. Ekonomin vid en skilsmässa.

Allmänna pensionen är av detta,. Och vi är överens om hur vi vill dela upp tillgångar och skulder. Den vederlagsgrundande omständigheten får inte ha skett mer än år innan talan om skilsmässa väcktes, då utgår inget vederlag.


När man delat det sammanlagda giftorättsgodset lika mellan sig, ska man på det beloppet lägga på det man har fått behålla för att täcka sina skulder. De nya summorna utgör er respektive andel i boet. Giftorättsgodset kan vara antingen sådant som makarna köpt gemensamt och därför äger tillsammans eller sådant som vardera maken köpt eller på annat sätt förvärvat.


Välkommen du också, vi ger dig nyckeln till en schysst pension. Vårt jobb är att se till att du som medlem från en schysst tjänstepension. Om man däremot har saker som ska delas och bestämmer sig för att inte dela på dem ska man ändå göra ett bodelningsavtal där man talar om detta.


Annars kan som sagt ena maken eller makan flera år senare komma och kräva en bodelning. Vid separation Det är även viktigt att skriva ett bodelningsavtal när sambor ska separera. Fördelar med att ge bort premiepension.


Det är din framtida pension som omfördelas, inga pengar fördelas alltså här och nu. Det kan vara bra om det är svårt att lägga undan pengar. Pengarna blir automatiskt den andres tillgång och delas inte vid skilsmässa. Skillnaden i pensionsinkomst är något de flesta människor inte funderar över innan den dagen kommer då de skiljer sig och bodelning skall ske.


Många känner inte till att vissa pensioner skall ingå i bodelningen vid skilsmässa. Pensioner vid äktenskapsskillnad.

Detta är även tänkt att gälla om den ena maken råkar äga mer än vad den andra gör. För att resultatet ska bli rättvist mellan makarna är det övervärdet av ens totala tillgångar och skulder som ska beaktas när man delar upp allt. Det är dock viktigt att tillgången eller skulden existerar vid den dag då man ansöker om skilsmässa. Men en skilsmässa handlar inte bara om att säga hej då till en person man trodde att man skulle dela livet med. Det medför också en lång rad praktiska besvär.


Här är råd som gör skilsmässan lite mindre komplicerat. Har man fört över premiepension så kan dessa pengar aldrig tas tillbaka och kan inte delas vid en eventuell skilsmässa. Möjligheten att föra över premiepension gäller inte om man är sambo, det kan då vara en bra idé att kompensera den som är hemma med barnen genom ett privat sparande som är skrivet på dig (alltså inte kan delas vid en eventuell skilsmässa ). PRAKTISKA FRÅGESTÄLLNINGAR VID EN SKILSMÄSSA.


Förutom att vara en emotionell process, så är en skilsmässa även en administrativ syssla – papper ska fyllas i, tillgångar ska delas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg