fredag 17 juni 2016

Slaget vid bender

På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Jämför pris på produkter och återförsäljare inom renovering och bygg. Men egent­ligen hade kalabaliken i Bender aldrig behövt ske. Det menar historikern och författaren Bengt Liljegren.


Svenskarna tilläts slå sig ner i Bender på osmanskkontrollerat område i dagens Moldavien.

Hur gick det till när Karl XII:s svenska fältarmé besegrades av ryssarna som leddes av tsar. Karolinernas dagböcker ger en fasansfull inblick i allt som gick fel när Karl XII styrde mot Ryssland och det svenska stormaktsväldets undergång. Efter slaget tvingades de återstående danska styrkorna att retirera till Landskrona citadell under skydd av mörkret.


Nästan hela den resterande svenska fältarmén togs därefter till fånga av ryssarna. Bakgrund och händelseförlopp. Slaget blev ett av de blodigaste i Sveriges historia, och många anser att det var en ren slakt. När det var slut hade minst hälften av de stridande på vardera sidan stupat.


Men däremellan låg ett decennium av strider mellan de båda länderna.

Sparre till generallöjtnant. Med hjälp av en snöstorm lyckades svenskarna besegra tsar Peters flera gånger större trupper. Slaget vid Selånger, var det sista slaget under stora nordiska kriget. Efter slaget vid Stäket lämnade Rutger Fuchs det militära och slog sig in på en bana som politiker.


Danmark var kuvat och likaså Polen. Vid den andra anmälda misshandeln ska ett spöke ha fått ett slag i ansiktet av en besökare som blivit skrämd. Det handlar om ett slag mot ansikte och ett slag mot en arm. Vidare kritiserar Andréasson den utredning som samma dag presenterats för att vara ett slag i luften.


En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Tävlingen, som i år är cup-avslutning i Svenska cykelförbundets SWE-cup landsväg, har sin bansträckning i ett historiskt område. Slaget avslutade en lång maktkamp mellan den sverkerska och erikska ätten om den svenska tronen, då Erik Knutsson besegrade den dåvarande kungen Sverker Karlsson, först vid Kungs-Lena och sedan för gott vid Gestilen, där Sverker föll i strid.


Den som själv vill se på platserna där det hände kan hyra en cykel i Lund och cykla runt till platserna norr om Lund under 4-timmar. Men nu var anfallet väntat. Slaget var ett led i den långa kraftmätningen mellan huset Bourbon i Frankrike och det österrikisk-spanska huset Habsburg, som utkämpades på ett flertal arenor, bland annat Italien. Birger Jarl kunde därefter driva igenom vad han ville och stärka kungamakten.


Slaget hade därför större betydelse än flertalet medeltida träffningar.

Vi har auktioner på nätet. Den oktober stod avgörandet i det mytiska slaget vid Hastings. Den engelske kung Harolds sköldborg och bredyxor ställdes mot normanden Vilhelms kavalleri och bågskyttar. Det blodigaste slaget i Färs Härads historia utkämpades under dansktiden. Det kommer också att bli visning av tältläger av Svenska Lif:Compagniet.


Vidare kommer guider att finnas vid Boo badbrygga och på fyra olika platser på Skogsö. Krigsveteranen Fred Luther berättar om slaget vid Bengtskär. Luther var löjtnant under striden och var med om kvällen då de ryska styrkorna landsteg på ön.


Han och man hade slagit sig ner på ön för att invänta en rysk attack. Bläddra milions ord och fraser på alla språk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg