torsdag 16 juni 2016

Narcissistisk personlighetsstörning 1177

Narcissistisk personlighetsstörning 1177

Personer med narcissistisk personlighetsstörning har påfallande ofta drag av antisocial eller borderlinekaraktär, som ytterligare komplicerar symtombilden och behandlingen. De mest påtagliga dragen är den orealistiska självbilden, där man ser sig som unik, höjd över mängden, och med rätt till särskilda förmåner. Till detta kluster räknas också antisocial personlighetsstörning , som har en del drag gemensamma med det som kallas psykopati. Dessa personer karakteriseras av självupptagenhet. I likhet med de hysteriska personlighetsstörningarna söker de uppmärksamhet och uppskattning.


Narcissistisk personlighetsstörning. De är utnyttjande, har storhetstankar, bristande förmåga till inlevelse (empati) och nedvärderar andra. Behandling av narcissistisk personlighetsstörning För den som lider av narcissistisk personlighetsstörning finns det hjälp att få.


Det finns däremot också många försvårande faktorer i behandling vilka är viktiga att uppmärksamma för adekvata förväntningar och för att så god hjälp som möjligt ska kunna ges. Sök akutvård direkt om det är fara för ditt eller någon annans liv. Kontakta genast en psykiatrisk akutmottagning om du mår så dåligt att situationen känns outhärdlig och du känner att du inte orkar mer. Att ha en narcissistisk personlighetsstörning innebär en bristande självkännedom, överdriven självkänsla och självbild och ett stort behov av att alltid befinna sig i centrum. Inspirerade av Preventions lista har vi här listat några egenskaper vanliga hos en narcissist.


Narcissistisk personlighetsstörning 1177

Här är tecken på att du träffat på en narcissist 1. Hur narcissistisk personlighetsstörning behandlas? Det finns inget känt botemedel för narcissistisk personlighetsstörning , men psykoterapi (en typ av rådgivning) kan hjälpa personen lära sig relatera till andra på ett mer positivt och givande sätt. Ofta har personen en osäker bild av sig själv och sin identitet. Personen upplever en konstant känsla av tomhet och overklighet. Hen kan ibland bli överdrivet misstänksam mot andra eller få overklighetskänslor.


Borderline kallas också för emotionellt instabil personlighetsstörning. Om narcissistisk personlighetsstörning. Denise Rudberg: Man går runt på glas UR Play.


Så känner du igen en kvinnlig psykopat. Hur känner man igen en psykopat? Människor med antisocial personlighetsstörning blir exakta problematiska om de hamnar i maktpositioner.


Charm, karisma och god verbal förmåga är ofta egenskaper vi letar efter hos människor i ledarpositioner men här måste man minnas att dessa personer inte ser till företagets eller organisationens bästa utan till sin egen vinning. En narcissistisk person kan också beskrivas som egocentrisk, megaloman, egoistisk och självupptagen. Men då talar man om narcissism i bred bemärkelse. Om man avser den psykiatriska diagnosen narcissistisk personlighetsstörning måste man använda just den termen.


Antisocial personlighetsstörning F60. Emotionellt instabil personlighetsstörning F60. Histrionisk personlighetsstörning F60. Anankastisk personlighetsstörning F60. Osjälvständig personlighetsstörning F60.


Andra specificerade personlighetsstörningar F60. Personlighetsstörning , ospecificerad F60. Nedan följer de diagnostiska kriterierna på narcissistisk personlighetsstörning enligt amerikanska DSM-IV. Minst fem av kriterierna måste vara uppfyllda för att NÅGON SOM HAR DET SOM YRKE ska kunna ställa diagnosen narcissistisk personlighetsstörning. Frågan är: hur bör jag hantera en narcissistisk person?


Narcissistisk personlighetsstörning 1177

Glöm aldrig detta koncept. Om någon har en narcissistisk attityd så är det för att personen försöker uppskatta sig själv, men djupt nere är personen rädd att denne inte har något värde. Högkänsliga personer har välutvecklad empati och stor förmåga till medkänsla. De kan verkligen bekymra sig om andras välbefinnande, sätta sig in i och bry sig om andra människors problem.


De som har denna störning kan bland annat beskrivas som självtillräckliga, inbilska och egenkära personer med ett allt för stort självhävdelsebehov, samt behov av att stå i centrum. Men hos vissa personer är behovet så stort att de klassas som narcissister. Den kliniska benämningen är ” narcissistisk personlighetsstörning ” och en sådan person är i längden olidlig att leva ihop med.


Misstänker du att din partner har denna störning? Håll då utkik efter dessa vanliga tecken som kännetecknar narcissister: 1.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg