torsdag 16 juni 2016

Systemteoretiskt arbetssätt

Systemteoretiskt tänkande och arbetssätt -med inslag av KBT. Utbildningen vänder sig till dig som arbetar med familjesamtal i olika former. Du ser familjen och nätverket som en resurs och vill utveckla dina professionella redskap.


Systemteoretiskt arbetssätt

Det som skulle undersökas var om ett systemteoretiskt arbetssätt kan hjälpa en individ i dess rehabilitering, samt vilken funktion en skada eller sjukdom kan ha enligt ett systemiskt synsätt. Tre före detta sjukskrivna kvinnor har valts ut för att intervjuas för att ge sin syn på dessa frågor utifrån sin situation. Föreläsningarna utgår från ett systemteoretiskt perspektiv där systemteorins grunder, utveckling, arbets- och förhållningssätt beskrivs och problematiseras.


De systemteoretiska modellerna språksystemiskt, lösningsfokuserat och narrativt arbetssätt utgör grund för praktiska övningar, diskussioner och reflektioner. Arbetssätt - metoder Vi arbetar utifrån ett psykodynamiskt, systemteoretiskt och kognitivt perspektiv. När det gäller våld och aggressivitet tar behandlingsformerna sin utgångspunkt i internationellt beprövade metoder som t. För att jag skall kunna se vad som är ett systemteoretiskt tänkande, har jag, som nämnt före själva undersökningen, läst in mig på vad systemteori är och hur man arbetar systemteoretiskt. Sen har jag även tagit del av den litteratur som socialsekreterarna använder sig av under sin utbildning.


Systemteoretiskt arbetssätt

Vi utgår från ett systemteoretiskt arbetssätt - männinskan i sitt sammanhang. Inriktningen är att stödja familjen att hitta egna lösningar på sina bekymmer. Möten utifrån olika konstellationer.


Målet är att familjen stärks i att använda sina egna resurser för att lösa eventuella beskymmer i framtiden. I Ulricehamn är det inte bara snack, hos oss fungerar teorierna även i praktiken, säger Magnus Andersson, verksamhetschef på IFO, där man var tidigt ute med att införa ett systemteoretiskt förhållningssätt i verksamheten. För tio år sedan var tankarna kring systemteoretiskt förhållningssätt ännu i sin linda. Det viktiga för den som söker hjälp är inte att hålla reda på alla dessa metoder, utan att diskutera med psykoterapeuten om hur hon arbetar och att man gemensamt kommer överens om ett arbetssätt som passar båda parter.


Systemteoretiskt arbetssätt

Var kan man få familjeterapi, och vad kostar det? På Gottröra arbetar vi utifrån modellen Steg för steg som bygger på delaktighet, transparens och mätbarhet. Vi arbetar hypotesprövande utifrån den enskilda ungdomens behov där ungdomen, vårdnadshavare och uppdragsgivare är delaktiga i hela processen. Det innebär att det finns behov av både ett behovsinriktat arbetssätt och en systemisk syn på individen i sitt sociala sammanhang.


SCRUM påstås vara metoden och arbetssättet för snabba, föränderliga och intensiva projekt, med ett arbetssätt som gör att teamen kan uppnå underverk på kort tid. QAU20 Teorier och metoder för samtal med barn och ungdomar inom socialt arbete, högskolepoäng Theories and Methods for Child and Youth Interviews. Elever och vårdnadshavare är delaktiga i skolans elevhälsoarbete. Elevhälsoarbetet bygger på ett etiskt förhållningssätt där vi värnar om de berördas integritet och rätt till sin unika personlighet.


Arbetssätt och Metod Vård – och Stödsamordning – kontinuitet och struktur. Fysiska – psykiska – sociala Funktionshinderperspektivet – förståelse över personens svårigheter. Kunskap om missbruket Flexibel insats.


Det är alltså inte en fråga om antingen eller – om att använda ett fältteoretiskt eller ett systemteoretiskt arbetssätt – utan om både och, i den ordning som är hjälpsammast för gruppen. Tro på din subjektiva bedömning! Temat för denna uppsats var att undersöka ett systemteoretiskt arbetssätt i rehabilitering.


I den här undersökningen har tre kvinnor som tidigare varit sjukskrivna av psykiska orsaker, intervjuats för att de skulle få ge sin syn på hur ett systemteoretiskt arbetssätt skulle kunna ha hjälpt dem i deras rehabilitering. Du kan läsa mera på vår sida om familjestöd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg