onsdag 27 januari 2016

Slaget vid poltava svenska

På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Det svenska rockbandet Ultima Thule har skrivit en låt om slaget vid namn Poltava. Karolinernas dagböcker ger en fasansfull inblick i allt som gick fel när Karl XII styrde mot Ryssland och det svenska stormaktsväldets undergång. Artikel i tidningen Populär Historia där Anna Larsdotter berättar om slaget vid Poltava.


Hade Sverige, realistiskt sett, kunnat segra i denna drabbning?

I så fall hade kanske ryssarna stoppats, tsar Peter slutit fred och Baltikum förblivit svenskt. Svenska uniformer i slaget vid Poltava. Ryska uniformer i slaget vid Poltava. Striderna vid redutterna Roos försvunna bataljoner. Arméernas slagordning i slaget vid Poltava.


Källornas uppgifter om hur arméerna ställde upp sig i slaget vid Poltava. Slaget vid Poltava framstår som slutet på den svenska stormaktstiden.

De avviker något från de styrkeuppgifter från Generalstaben som förekommer i till exempel Peter Englunds bok. När väl hela den svenska armén var samla riskerade den sena starten att äventyra överraskningsmomentet. Efter att ha konfererat med sina två främsta befälhavare beslöt kungen att trots detta inleda anfallet. Klockan var ungefär fyra på morgonen.


Se karta över slaget vid Poltava. Men kung Karl XII visade sig oförmögen att avsluta kriget samma år, då det tog åtta år att ta itu med kung August den starke. Under tiden hade Peter den store återuppbyggt och moderniserat sin armé. Hur gick det till när Karl XII:s svenska fältarmé besegrades av ryssarna som leddes av tsar.


Danmark var kuvat och likaså Polen. The fields, hills and swamps around Poltava turned into a devastating bloodshed where more than 10people lost their lives. Bläddra milions ord och fraser på alla språk. Tre dagar senare kom ryska trupper till platsen. För svenskarna stod valet mellan kapitulation och strid.


Den svenske befälhavaren, generalen Adam Ludwig Lewenhaupt, valde att ge upp. När den svenska armén introduceras inmarscherande i en liten by får jag nästan rysningar.

Andrey Ryklins porträtt av fältmarskalk Mensjikov är också en av filmens få behållningar. Annars finns det inte mycket att orda om. Det vill säga, det ägde rum på detta datum under förutsättning att vi resonerar som nutidsmänniskor, med dagens gregorianska kalender. Den ryska armén var numerärt överlägsen den svenska och slaget slutade med ett förkrossande svenskt nederlag.


Han berättar också hur slaget kunde gå så galet, och om det över huvud taget fanns en chans för Sverige att vinna slaget. Den varma högsommardag blev den blodigaste i Sveriges historia. Då större delen av de svenska stridskrafterna hade utplånats vid Poltava , var styrkorna i landet i för dåligt skick för att bjuda tillräckligt försvar.


Poltava har blivit ett klassiskt slag i krigshistorien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg