fredag 8 januari 2016

Adhd bipolär sjukersättning

Nu arbetar jag och har sjukersättning för övrig tid. Jag har många intressen, är öppen, social och tycker att jag oftast är positiv och har ett ganska bra liv. Det är många gånger kreativa och engagerade människor som har bipolär sjukdom, eller adhd.


Duktiga, kreativa och engagerade i det de gör. Behandling med centralstimulerande läkemedel mot ADHD vid bipolär sjukdom är dock kontroversiellt av delvis samma skäl som för antidepressiva: man är rädd för att utlösa ett maniskt skov. Jag vill söka 1 sjukersättning men min läkare och sköterska menar att det är svårt att få igenom det då jag bara har depression och.

S:t Göranprojektet om bipolär sjukdom och ADHD. Läs mer på norrastockholmspsykiatri. Handbok för psykon : leva med ADHD och bipolär sjukdom – Tove Lundin.


Tove Lundin är frilansjournalist från Stockholm som har bipolär sjukdom och ADHD. Jag läste tidigare hennes blogg på Vårdguiden som numera är nedlagd. Där skrev hon väldigt öppet om sina diagnoser och hur de påverkar hennes liv. Tove Lundin, 3 har sambo, två små barn, villa, adhd och bipolär sjukdom.


Att leva med diagnoserna ställer till det iblan men hon skulle inte vilja vara utan dem.

Jag tänker ofta att folk utan diagnoser verkar ha en tråkigare tillvaro. Vi träffade henne redan i vintras. Nu är hon aktuell i SVT:s program Mina två liv. Bipolär sjukdom är en diagnos som tas på allvar. Du måste naturligtvis ha din läkares stöd i detta).


Om den försäkrade beviljades partiell sjukersättning gäller uppgiften den delen av hans eller hennes arbetsutbud som sjukersättningen svarar mot. Det vanligaste var att den försäkrade hade sjukpenning fram till dess att sjukersättning beviljades. Försäkringsmedicinskt beslutsstöd består av två delar. Den ena är övergripande principer för sjukskrivning, den andra rekommendationer om bedömning av. Från och med juli det år man fyller år kan man få hel sjukersättning.


Den som har fyllt år kan få hel, tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels sjukersättning , beroende på hur mycket arbetsförmågan är nedsatt. Tillståndet förlöper i maniska, hypomana, och depressiva skov och däremellan fritt intervall med varierande inslag av resttillstånd. Vid ett maniskt skov är patienten ofta i behov av heldygnsvår eftersom psykotiska symtom förekommer.


Adhd är en så kallad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Den påverkar din förmåga att koncentrera dig, styra och kontrollera ditt beteende. Den kan också påverka hur aktiv eller intensiv du är som person.


Adhd har ingenting med intelligens att göra, utan med hur hjärnan och nervsystemet fungerar. Behöver jag permanent sjukersättning måste det visas att jag aldrig kan arbeta mer.

Vem ska kunna intyga det? Min läkare känner sig osäker på detta och vill vänta och se hur den nya regeln kommer att tillämpas. Dessutom blir man ofta sämre med åren. ADHD och förekomsten av andra psykiatriska åkommor som följ anses vara mycket vanligt.


Jag ska få min AS och ADHD utredning nu i juni. Jag kommer att bli väldigt förvånad om jag inte får AS diagnosen. I så fall kanske jag har klassisk autism utan utvecklingsstörning eller något annat inom autismspekrumet.


När jag väl fått min diagnos så tänkte jag söka delvis sjukersättning , antingen på eller på. Om adhd och bipolär sjukdom förekommer samtidigt så brukar man ofta behandla den bipolära sjukdomen först för att se hur mycket som kvarstår av adhd :n. Personer med schizofreni har ibland även bipolära svängningar och då brukar man sätta diagnosen schizoaffektiv sjukdom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg